Ook in Huijbergen zullen kinderen van de plaatselijke basisschool weer flink uitpakken in hun optocht.
Ook in Huijbergen zullen kinderen van de plaatselijke basisschool weer flink uitpakken in hun optocht. Foto: Sophia Piesens

Scholen stillen optochtkoorts met eigen optochten door dorpen

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – Als de vakantie begint kan de carnavalspret losbarsten en ligt de weg naar dagen vol leut met een mooie optocht als hoogtepunt open. Wie zo lang niet kan wachten moet vrijdag 1 maart in z'n agenda noteren, want dan gaan de basisscholen de straat op met hun eigen optocht.

In Woensdrecht starten de basisscholen De Stappen en De Poorte om 10.30 uur richting het voetbalveld van WVV '67. Alle kinderen maken een knutselwerk rondom het motto "we gaon in 't net". Eenmaal aangekomen bij WVV presenteren de verschillende groepen zich aan elkaar en kunnen alle kinderen de creaties van hun dorpsgenoten bewonderen. Uiteraard komt ook de prins een kijkje nemen en vooral de dweilband is bijzonder, vertelt directeur Pieter Krebbekx: "De kinderen worden begeleid door een dweilband die is samengesteld uit ouders, opa's en oma's. Een bijzonder gezelschap bij een bijzondere optocht. Nadat we de optocht een aantal keren hebben moeten afblazen door slecht weer, weten we zeker dat dit jaar alles op z'n plaats valt. Langs de route hebben we ook geflyerd, dus we hopen dat het druk wordt!" Brede school De Boemerang houdt zijn optocht ook op vrijdag 1 maart. Leerlingen van de basisscholen Klim-Op, Open Hof en Dobbelsteen trekken rond 12.45 uur het dorp in met zelfgemaakte wagens en creaties rondom het motto. De leerlingen hebben er zin in, zegt Dobbelsteen-docent Rob Somers: "Onze school bestaat 15 jaar, en de Lowys Porquinstichting, waar onze collega-scholen onder vallen, bestaat 25 jaar. De Boemerang heeft dus dubbel reden om een feestje te bouwen!"

In Putte helpt carnavalsstichting De Grensneus basisschool Op Dreef bij het opzetten van een onvergetelijke optocht, die op vrijdag rond 10.45 uur vertrekt voor een ronde door het dorp. Voorafgaand wordt de feeststemming al verhoogd door optredens op school, en dweilband de Zjeverèrs zorgt voor de muzikale begeleiding. De prins en zijn gevolg komen langs om al het moois dat de kinderen in elkaar knutselen te bekijken.

In Huijbergen start de optocht van basisschool St. Marie om 13.00 uur. Alle kinderen - ook van de peuterspeelzaal - doen mee, en maken dus kans op een prijs, want een vakkundige jury beoordeelt de creaties. "Onze optocht is altijd supergezellig!", belooft leerkracht Lia van der Schot.

Dat is de optocht van de Ossendrechtse basisschool De Meulenrakkers natuurlijk óók - die vertrekt op vrijdag om 9.45 uur, en alle kinderen van de middenbouw hebben hun best gedaan om de mooiste wagen te bouwen. Prins Zjim komt ze bewonderen, en komt laten zien hoe je op z'n Ostrechts moet passen en meten. Vrijdag 1 maart is duidelijk de eerste échte carnavalsdag in de Zuidwesthoek.

Ook in Huijbergen zullen kinderen van de plaatselijke basisschool weer flink uitpakken in hun optocht.