Prins Ambrosio IX neemt na elf prachtige leutjaren als Alterse hoogheid afscheid van de Spinolen.
Prins Ambrosio IX neemt na elf prachtige leutjaren als Alterse hoogheid afscheid van de Spinolen.

"Hartelijk dank aan alle Spinolen"

Algemeen

HALSTEREN - Elf jaar zwaaide hij als Prins Ambrosio IX als D'n Hoogheid van Vastelaoved de scepter over de leut in Altere. Ruud van Loon (51) stapt komende dagen voor het laatst in het prinsenpak bij de Stichting Alterse Carnaval. Prins Ambrosio IX roept alle Spinolen op er samen een prachtig afscheidsfeest van te maken onder het uitdagende motto: Laot oe verRoovere.

Toen Ruud van Loon elf jaar geleden als geboren en getogen Halsternaar werd gevraagd Danny Aarden op te volgen als Prins, kwam dit niet geheel onverwacht: "Ik was al jaren lid van de technische commissie binnen de stichting Alterse Carnaval en had wel eens laten doorschemeren dat ik best belangstelling had voor een andere functie. Een besluit om de rol als hoogheid te vervullen met carnaval moet je weloverwogen nemen. Prins zijn is niet zomaar iets: je rol is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Er komt veel op je af en je kunt niet zeggen 'ik kan een keer niet'."

Dat Ruud van Loon nu afscheid neemt als Prins van Altere komt niet onverwacht. Hij vertelt: "Toen ik elf jaar geleden begon, had ik me voorgenomen deze rol voor minstens vijf of maximaal elf jaar te vervullen. Ik vind het tijd om ruimte te maken voor een jonger iemand. Zo zijn er binnen de stichting een jonge nar en LaForce gekomen. De hoofdreden dat ik mijn prinsenpak aan de wilgen hang is dat het tijd wordt voor een volgende generatie. De verleiding om door te gaan is groot want prins zijn is ontzettend leuk. Toch is het tijd voor vernieuwing."

Lach en traan

Gevraagd naar hoogte- en dieptepunten tijdens zijn rol als Prins Ambrosio IX noemt Ruud van Loon een aaneenschakeling van mooie belevenissen. "Carnaval is een feest van een lach en een traan. Bijzondere momenten vormen de ziekenbezoeken bij mensen thuis en in het ziekenhuis. Het dramatisch ongeval destijds bij bouwclub de Waterstraot vergde met gepaste eerbied omgaan met het leutfeest."

Dat het voor een dorp als Halsteren niet eenvoudig lijkt met een eigen carnavalsfeest op te boksen tegen vastenavendbolwerk Krabbegat vindt Van Loon niet aan de orde. "Wij hebben op Altere onze eigen achterban en zien het Krabbegat als een collega en niet als concurrent. Het is logisch dat feestvierders ook naar het Krabbegat toe trekken."

Bang om in een zwart gat te vallen is Ruud van Loon niet. "Ik heb wel eens uitgerekend hoeveel tijd per jaar ik als prins bezig was: tussen de 350 en 400 uur. Prins Carnaval ben je het gehele jaar door. Voor mijn werk doe ik het onderhoud en beheer van schoolgebouwen. Als ik dan door een school loop roepen kinderen: 'Hé, dat is de Prins!'. Neem je 's zomers een duik in het zwembad dan gebeurt hetzelfde. Als er een nieuwe Prins Ambrosio komt - Stichting Alterse Carnaval heeft al iemand op het oog - dan zal ik de nieuwe hoogheid begeleiden in zijn rol. Daarnaast zal ik andere taken binnen SAC oppakken. Voordat ik prins werd, heb ik 22 jaar in dweilbandjes gespeeld, vervelen zal ik me beslist niet."

In zijn periode als Prins heeft Ambrosio IX de meest uiteenlopende motto's meegemaakt. Welke eruit springen vindt hij moeilijk aan te geven. "Wij proberen altijd een motto te vinden waar op meerdere manieren op ingespeeld kan worden. Vooral kinderen moeten er hun fantasie in kwijt. Wat dit betreft kunnen Spinolen en Spinooltjes in het motto Laot oe verRoovere ruimschoots hun ei kwijt."

Alle Spinolen bedankt!

Ruud van Loon wil met name de Spinolen bedanken voor alle leut die ze hem in die elf jaar bezorgd hebben. Hij hoopt hen nog vaak tegen te komen. "Met een jonger opvolger in het verschiet is dit prachtige feest op ons eigen dorp Altere gewaarborgd."