Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Thalita de Jong: ambassadeur met passie

HUIJBERGEN – Passie. Als er iets is wat de organisatie van het NK Veldrijden en Thalita de Jong met elkaar gemeen hebben, dan is het dat wel. Thalita de Jong is ambassadeur van het NK Veldrijden, en hoewel het feit dat ze zelf niet kan meedoen, kan zij als geen ander vertellen over waarom die Huijbergse passie als geen ander een NK verdient.

Met alle plezier verbindt Thalita de Jong (25) haar naam en – behoorlijk indrukwekkende – palmares inclusief wereldtitel aan het NK Veldrijden. "Huijbergen barst van de passie", zegt ze, "deze organisatie werkt keihard en organiseert een dijk van een wedstrijd. Misschien is het omdat ik wielerliefhebber ben, maar het is toch prachtig dat onze gemeente gastheer is van zo'n topevenement? En dan is het ook nog gratis toegankelijk! Zelf ben ik helaas niet aanwezig op het NK, want het trainingskamp met de Nederlandse selectie valt precies in hetzelfde weekend. Dat is jammer, maar mijn herstel staat nu voorop. Al zou ik natuurlijk nog veel liever in Huijbergen aan de start staan."

Helaas voor Thalita en haar fans gaat dat niet lukken. Na twee jaren vol teleurstellingen en tegenslagen volgde de diagnose 'overtraind' en moest Thalita leren accepteren dat ze het rustig aan moest doen. "Fietsen was mijn alles, het feit dat ik niet kon fietsen was slecht voor mijn humeur. Ik heb het cross-seizoen tot nu toe zelfs niet gevolgd, en was blij met de afleiding van mijn werk bij Non Plus Ultra." Gelukkig kwam er kortgeleden eindelijk goed nieuws: vanaf 1 januari maakt ze deel uit van de eenmansploeg Chevalmeire Cycling Team, die haar oude ploegleider Davy Wijnant speciaal rond haar opbouwde. Het doel van Wijnant en De Jong is duidelijk: Thalita terugbrengen op het niveau waarop een wereldkampioen thuishoort. Met haar trainster en artsen werkt Thalita volgens een nauwkeurig uitgestippeld schema aan haar herstel. Opgelucht zucht ze: "Ik ga vooruit, maar wat nog belangrijker is: ik heb eindelijk het plezier in het fietsen weer terug."

Hoewel Thalita voorspoedig herstelt is het nog te vroeg om de martelgang van de Nootjesberg en de Tiestenduin te ondergaan. Thalita kent het Huijbergse parcours, dus ze weet als geen ander wat het NK-parcours van een veldrijder vraagt. "Als je in Huijbergen niet goed bent, dan is het niet leuk om hier te rijden", zegt ze, "dan staat Huijbergen gelijk aan 45 minuten sterven. Je moet een beregoede conditie hebben om hier uit te kunnen blinken." Thalita noemt Mathieu van der Poel als topfavoriet voor de titel. "Dat mensen zeggen dat er door Mathieu geen spanning meer is in de sport snap ik wel, maar ik weet hoeveel hij opzij moet zetten en hoe keihard hij moet trainen om dit niveau te bereiken. Dat verdient niks dan respect", zegt ze, "ik vermoed dat Lars van der Haar en Corné van Kessel het podium met Mathieu delen, al zou het mooi zijn als David van der Poel het podium zou halen."

Bij de dames wordt het volgens Thalita nog spannender: "Ik denk dat Lucinda Brand de favoriet is, met Vos en Betsema als grootste tegenstand. Als Maud Kaptijns in orde is komt ze dichtbij, maar met drie grote klasbakken als concurrent krijgt ze het moeilijk. Het wordt sowieso een prachtige wedstrijd. Dat ik nog niet kan meedoen is jammer, maar Huijbergen krijgt in de toekomst nog meer mooie veldritten. En voor mij komen er ook nog genoeg mooie momenten in de toekomst, dat weet ik zeker. Dat gevoel van toen ik wereldkampioen werd, dat wil ik terug."

Meer berichten