Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Drie kilomter kabel, 50 hoornluidsprekers, Dave zorgt ervoor!
Drie kilomter kabel, 50 hoornluidsprekers, Dave zorgt ervoor!

Door Dave klinkt het NK als een klok

OSSENDRECHT – Veldrijden is een publiekssport. Tijdens het NK Veldrijden in Huijbergen komen duizenden toeschouwers kijken om te zien wie de beste van het land is. Maar ze kijken niet alleen, ze luisteren ook. Dave Voesenek zorgt ervoor dat al die toeschouwers kunnen horen wie er voorop rijdt, en wie er de leider nog kan inhalen.

Iedereen kent Dave Voesenek (41) als DJ Dave. Geluid en muziek spelen al dertig jaar lang een grote rol in het leven van Dave, want op zijn twaalfde was hij voor het eerst te horen als DJ. Met zijn bedrijf Double D maakt Dave een feestje, en dat begint wat hem betreft met goed geluid. "Goed geluid maakt me blij", zegt Dave, "als geluid niet in orde is word ik automatisch chagrijnig. Ik hou ervan om dingen goed te laten klinken." De organisatie van het NK Veldrijden weet dat er maar één man in de regio is die kan zorgen dat de wedstrijd klinkt als een klok, en klopte daarom bij Dave aan.

Drie kilometer kabel en zo'n 50 hoornluidsprekers. Dat is nodig om het geluid tijdens de veldrit in orde te krijgen. Daags voor de wedstrijden beginnen loopt Dave met zijn laddertje door de bossen om te zorgen dat alles op de juiste plek hangt. "Als het regent en koud is, is dat niet het leukste deel van mijn taak", geeft hij toe, "maar als alles werkt en klinkt zoals het hoort ben ik dat snel weer vergeten." Goed geluid krijg je door ervaring en fingerspitzengefühl, zaken waar Dave Voesenek genoeg van heeft. Hij legt uit hoe zijn ervaring het verschil maakt voor de toeschouwers van het NK Veldrijden: "Galm is het laatste dat je wil. Die kan ontstaan doordat het geluid zich in de kabel sneller verplaatst dan in de lucht. Dat maakt het richten van de luidsprekers cruciaal, je moet zorgen dat het geluid zich niet kruist. Dat is een kwestie van gevoel en ervaring, en het blijft een goed gevoel als dat lukt!"

Als het geluid klinkt als een klok betekent dat nog niet dat Dave's taak erop zit. Tijdens de wedstrijd zit hij in zijn caravan, waar hij zorgt voor de juiste muziek. Dat die belangrijk is weet DJ Dave als geen ander. "Je wil natuurlijk dat het publiek in de stemming komt", zegt hij, "maar ook de renners kun je vooruit helpen met de juist muziek. In de laatste ronde zorg ik voor een deuntje waarop lekker getrapt kan worden. Ik kan de wedstrijd niet beïnvloeden, maar ik kan me levendig voorstellen dat een lekker up-tempo nummer fijn is voor de deelnemers. Bij het EK in Huijbergen hoorde ik twee renners tegen elkaar zeggen dat "ze hier wél leuke muziek draaien". Dat die renners mijn werk respecteren is fijn. Ik heb in elk geval groot respect voor wat zij doen: dat je op de fiets zo'n duin kunt beklimmen, ik vind het bizar."

Meer berichten