Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Alicia Minnaard (links) en haar concullega's tijdens de International Young Design Competition.
Alicia Minnaard (links) en haar concullega's tijdens de International Young Design Competition.

Duurzaamheid is de modebelofte van de toekomst

HALSTEREN - EINDHOVEN - Alicia Minnaard (21) startte op 16-jarige leeftijd aan het ArtEZ Institute of Arts. Ze ruilde de dorpse sferen van Halsteren in om te gaan studeren voor fashion designer in Arnhem. Ze kwam, ze zag en ze overwon. Inmiddels heeft ze haar bul op zak en woont ze inmiddels in Eindhoven, waar ze werkt aan het project Precious Plastic.

Met haar afstudeerproject afgelopen juni, 'Noeskwam; A Model for a Qualitative Society', werd ze een modebelofte. "Het geeft het verhaal van een groep mensen weer die de huidige maatschappij verlaten om het grootste afvaleiland van de wereld te gaan bewonen, Noeskwam", vertelt Alicia. "Noeskwam is een vuilnisbelt die midden in de zee drijft. De bewoners zijn de Homo Ludens, de spelende mens. Dit komt vanuit de filosofie van Huizinga, waarbij spelen de cultuur is, en de cultuur draait om spelen. De inwoners hebben een positief-alternatieve kijk op één van de grootste problemen van de huidige samenleving: zij zien plastic en afval als een luxe, als kostbaar materiaal en daarom gebruiken ze het voor alles. Niet alleen omdat het hun enige bron is, maar ook omdat het eeuwig meegaat."

Excellence winner & DDW

Nog geen maand na haar afstuderen kreeg Alicia het nieuws dat ze was genomineerd als finalist bij de International Youth Design Competition 2018. In oktober stapte ze daarom op het vliegtuig naar Beijing om opnieuw haar collectie 'Noeskwam' te presenteren. Ook door de vakjury werd haar positief-kritische blik en drang om de wereld te verbeteren opgemerkt. Ze ging naar huis als de Excellence Winner!

Vers geland uit Beijing ging ze meteen door naar de Dutch Design Week in Eindhoven, waar we haar konden bewonderen als 'Young Alumni by BNO' op Sectie-C en als 'Shape Shifter' bij Modebelofte. Alicia hierover: "Modebelofte en YoungAlumni by BNO hebben een geweldig netwerk met vele designers in Europa. Bij BNO leer je vooral een netwerk te creëren tussen net afgestudeerden in allerlei disciplines over heel Nederland", wijdt ze uit. "En Modebelofte is dé mode expo tijdens Dutch Design Week, dan voel je je vrij vereerd als je gevraagd wordt om daar te exposeren, met hele goede afgestudeerden over heel Europa naast je."

Precious Plastic

"Met mijn afstudeerproject heb ik vooral een positieve blik willen werpen op een milieuprobleem waarbij we niet echt weten hoe we het moeten aanpakken. In plaats van plastic en kleding als wegwerpproduct te zien, moeten we het zien als gratis grondstof. De mentaliteit van mensen moet daarbij veranderen, maar dat lukt alleen als we een positieve inval laten zien in plaats van alleen het negatieve op te dringen. Mijn afstudeerproject neem ik mee in mijn volgende project in samenwerking met Precious Plastic by Dave Hakkens, waarbij we vooral kleding van kringlopen gebruiken die niemand wilt hebben."

Meer berichten