Debby van der Kleij, de Putse goalie, is de rots in de branding van het damesteam.
Debby van der Kleij, de Putse goalie, is de rots in de branding van het damesteam. Foto: Debby van der Kleij

Charmeoffensief Grenswachters Dames 1 loont

Algemeen

PUTTE - Niets is zo veranderlijk als de voetbalwereld. Oranje onderging in no time een metamorfose van schlemielige misser van het EK en WK tot beoogd winnaar van de Nations League. In eigen contreien zijn er eveneens genoeg voorbeelden op te lepelen. Zo waren op Sportpark De Buizerd in Putte de verwachtingen met betrekking tot de herenhoofdmacht hooggespannen. Door diverse factoren liep men in de eerste periode echter achter de feiten aan, broodnodige punten bleven uit. De vrouwelijke evenknie daarentegen verbaast op haar beurt vriend en vijand. Amper drie maanden terug slaakte Grenswachters dames een noodkreet. Reanimatie en een tot op heden onstuitbare opmars volgde!

Het normaliter blauw getinte Facebook kleurde geelgroen aan het begin van het seizoen. Grenswachters dames startte kort voor aanvang van de competitie op social media een waar charmeoffensief. Inzet vormde versterking van de gelederen.

"Vijf jaar terug zijn we gestart met damesvoetbal in Putte. En hoewel de samenstelling van het elftal wel eens iets wijzigde deden we jaarlijks aardig mee. In aanloop naar het nieuwe seizoen haakten er om verschillende redenen enkele dames af. We dreigden zelfs onder de ondergrens te schieten, opdoeking van het team dreigde. Links en rechts werden vriendinnen gepolst, familie gecharterd. En hoe? Inmiddels hebben we 21 dames tot onze beschikking!", aldus trainer Joost van Oirschot.
Het charmeoffensief heeft de dames dus geholpen naar een ruim damesteam in de zondagcompetitie.

Eerste tegengoal

De ruime selectie blijkt dit seizoen in goeden doen te zijn. In de Vijfde Klasse van het damesvoetbal speelt het team toonaangevend. Alle negen wedstrijden werden gewonnen en een soevereine koppositie is hun deel. Waar de collegae aan de lopende band scoorden bij andere teams, daar hield goalie Debby van der Kleij (24) haar doel lange tijd schoon. Totdat Yashlin Smeekes namens WVV'67 na 684 minuten de ban brak. "Die nul houden werd best wel een dingetje. Wedstrijd na wedstrijd werd de druk hierover opgebouwd. Ik merkte dat ik dat niet prettig vond, was er te veel mee bezig. Ik vond het ook helemaal niet erg dat WVV'67 tegen scoorde. Zo, dat hebben we weer gehad, was de gedachte. Vanaf nu lekker keepen en als team meer goals maken dan de tegenstander."

Revalidatie

De keepster wordt door veel tegenstanders gezien als de rots in de onbegaanbare Putse branding. En dit al vele jaren. "Ik ben als vijfjarig meisje bij Grenswachters begonnen en belandde bij gebrek aan een keeper in de goal. Nadat ik niet langer bij de jongens kon spelen ben ik naar Rillandia gegaan, alwaar een meisjesteam was. Later ook nog even naar België, maar dat was niks. Toen Grenswachters een damesteam startte was de keuze vervolgens niet moeilijk. Aanvankelijk als speelster, ik wilde ook wel eens een doelpuntje scoren. Totdat een afgescheurde pees in mijn knie me een revalidatie van een jaar kostte. Door fysio en zelftraining ben ik er weer bovenop gekomen en weer terug in de goal gekropen."

Debby van der Kleij heeft het elftal zien groeien. "Er is onderling vertrouwen. We durven elkaar, en als het moet, mij een bal toe te spelen. Verder kunnen we omschakelen. Als het even niet gaat, dan gaan we op karakter. Kampioenschap? Het gaat nu goed, maar we moeten na de winterstop maar eens kijken. Vivoo blijft lastig en verder weet je het toch nooit!"

Grenswachters Dames 1 staat momenteel op koppositie (niet volledige team).