John de Frel:
John de Frel: "Ik kan enorm genieten van wat ik hier elke week bij Dosko zie."

Wind onder Dosko's vleugels

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Een voetbalicoon dat zijn illustere carrière bij Dosko begon, zo kun je John de Frel wel noemen. Eventjes – 18,5 jaar – was hij weg bij de club uit zijn jeugd, maar sinds vorig jaar is hij terug op sportpark Meilust. Als voorzitter van de technische commissie van Dosko is hij de wind onder de vleugels van Dosko.

"Wij", zegt John de Frel (60) beslist, "wíj zijn de wind onder de vleugels van Dosko, want we doen het samen. Van de materiaalmensen, tot de trainers, de spelers en ik. Dosko is nog een echte vereniging. Een volksclub, met enthousiaste vriendenteams die bijna volledig bestaan met mensen uit 0164 en een gigantische supportersclub. Ik kan enorm genieten van wat ik hier elke week zie. Dosko lééft!"

Als voorzitter van de technische commissie heeft John de Frel een brede taak binnen Dosko. "Samen met de commissieleden heb ik elke maand gesprekken met de trainers van het eerste en tweede elftal, en met de spelersraad van die selecties. We evalueren de prestaties van de spelers en kijken gericht naar nuttige aanvullingen voor de selecties", vertelt hij, "maar we spreken ook met de individuele spelers en de verzorgers. Wij faciliteren, zodat spelers en trainers zich zo goed mogelijk kunnen focussen op hun corebusiness: presteren op een zo hoog mogelijk niveau."

Zo goed mogelijk presteren is een rode draad in het voetballeven van John de Frel, die niet alleen 18,5 jaar en meer dan 800 wedstrijden bij de "buren" van Halsteren speelde, maar die als speler en later als trainer alles won wat er te winnen valt. De Frel is vooral liefhebber, dus naast zijn taken als trainer bij een zaterdagteam stond hij óók op zondag vaak langs de lijn, onder andere bij Dosko. Toen hem gevraagd werd of hij wilde helpen zijn oude club weer groot te maken aarzelde hij niet. "De tijd van alleen voor mezelf gaan ligt achter me, maar mijn sportieve ambitie is nog springlevend. Als ik een 7 heb, wil ik een 8", vertelt De Frel, "ik ben enorm trots op het splinternieuwe tweede van Dosko, dat als vriendenclub onderweg is naar de titel."

"Ons eerste elftal heeft wat punten verloren, maar maakt zeker nog kansen op de titel, terwijl onze spits Thomas Sivananthan en onze keeper Daan Mennes geblesseerd zijn. Dat is de Dosko-manier: uitblinken met eigen mensen, met een vriendenteam, met een echte vereniging. Elke zondag sta ik trots langs de lijn. Dan sta ik te genieten. Dosko is een club waar sport nog écht verbroedert, al 110 jaar lang. Dosko verdient een 10", aldus John de Frel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding