Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Kinderen leren m.b.v. Kazoo's de werking van houten blaasinstrumenten
Kinderen leren m.b.v. Kazoo's de werking van houten blaasinstrumenten (Foto: Muziekvereniging De Hoop)

Enthousiasme over muziekles

WOENSDRECHT - Dit schooljaar maken ook de leerlingen van basisschool De Poorte uit Woensdrecht kennis met het muziekproject Muziek met een Staartje. Het eerste initiatief vindt inmiddels voor het 5e jaar plaats bij Basisschool De Meulenrakkers in Ossendrecht. Spelenderwijs maken zij iedere les kennis met een instrument uit het harmonieorkest. Hiermee willen de initiatiefnemers de interesse voor muziek op school en daarbuiten een flinke impuls geven.

Van november tot en met mei maken de kinderen van de basisscholen De Meulenrakkers én De Poorte iedere week kennis met één muziekinstrument van het harmonieorkest. Het doel is om kinderen en docenten enthousiast te maken voor het vak muziek. "Leerlingen maken op een speelse, interactieve manier kennis met muziekinstrumenten en komen in contact met echte musici. Bij elke les is een lied gecomponeerd, dus de leerlingen gaan weer zingen", vertelt Willem Bogers, initiatiefnemer van het project. "Hoe meer kinderen met muziek in aanraking komen hoe beter, het is iedere keer weer fantastisch om te zien hoe kinderen reageren als er instrumenten in de klas verschijnen."

Muziek met een écht staartje

Ritme en muzikaliteit helpt om dingen beter te onthouden en stimuleert de motoriek. Samen muziek maken is een manier van samenwerken en het helpt kinderen zich op een andere manier te uiten. Dat vindt ook Carlien Broos, muzikant bij Harmonie Aurora en leerkracht op basisschool De Meulenrakkers. "Ik zie wat voor succes het project in Ossendrecht is de afgelopen jaren, dus heeft Harmonie Aurora contact gelegd met basisschool De Poorte in Woensdrecht en nu starten wij ook met dit project. We hopen dat het net zo’n uitwerking heeft als in Ossendrecht."

Wat dit project extra speciaal maakt, is dat de muzikanten klaargestoomd zijn om de muzieklessen op school te kunnen geven en zijn de lessen gedigitaliseerd. Zo verschijnen op het digibord verhaaltjes over het instrument, filmpjes uit de praktijk en ook de liedteksten over het instrument van de week. De muzikanten van de Hoop en Aurora geven vervolgens na de introductieles een presentatieles over hun eigen instrument. Daarna mogen leerlingen het instrument zelf eens proberen. De stap naar muziekles is dan snel gemaakt.

Meer berichten