Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jacqueline en Arjan Molenaar hebben hun winkelpand verkocht.
Jacqueline en Arjan Molenaar hebben hun winkelpand verkocht.

Familie Molenaar stopt na dertig jaar met Marskramer

HALSTEREN - Jarenlang vormt Marskramer een vertrouwde winkel aan de Dorpsstraat in Halsteren. Hieraan komt binnen afzienbare tijd een einde. Arjan en Jacqueline Molenaar hebben afgelopen week hun winkelpand verkocht. Het streven is op 15 december hun Marskramer voorgoed te sluiten.

Beiden zijn blij dat er een nieuwe invulling komt voor de winkel en dat er geen leegstand ontstaat. "Wij hebben als Halsterse ondernemers allemaal gewerkt aan een mooi winkelbestand in het dorp. Het is mooi dat de verkoop van onze zaak in dit opzicht zo positief uitpakt", zegt Arjan Molenaar, die in het bestuur zit van de plaatselijke winkeliersvereniging WinkelHart Halsteren. Wat voor zaak en wie er in het pand komt zal de nieuwe eigenaar zelf bekendmaken.

De familie Molenaar besloot enkele jaren geleden toe te werken naar verkoop van hun winkel. Arjan is 67 en Jacqueline 64 en hoewel ze nog steeds met plezier hun winkel draaien vinden ze het tijd een stapje terug te gaan doen. "Het lichamelijke aspect gaat meespelen als je ouder wordt. Na een volle rolcontainer spullen leegmaken bijvoorbeeld, zijn we bekaf. Bij een winkel komt ook achter de schermen heel wat kijken. Bovendien hebben we geen opvolging, onze beide zoons zijn een heel andere richting ingeslagen. De oudste is werkzaam als procesoperator en de jongste is bewegingsagoog. Die zagen wel in hoeveel uren er hier in een week gemaakt moeten worden. Een handje geholpen hebben de jongens in drukke tijden wel", vertellen Arjan en Jacqueline, die sinds kort een kleinkind hebben.

Dertig jaar geleden besloten Arjan en Jacqueline Molenaar zelfstandig ondernemer te worden in de detailhandel. Hij als geboren en getogen Rotterdammer, zij als 'import' Friezin. Met de nodige ervaring in verschillende branches raakte de familie Molenaar destijds in gesprek met diverse organisaties. Totdat Marskramer met een voorstel kwam voor een vestiging in Halsteren.

"We hadden nog nooit van dit dorp gehoord en hadden geen idee waar het lag. Op deze locatie aan de Dorpsstraat was destijds nog het loodgietersbedrijf van Stoffels gevestigd met winkel in huishoudelijke artikelen, ook een familiebedrijf en hetzelfde type winkel. We begonnen als Familux, een franchise tak die later werd omgeturnd naar Marskramer. Deze winkel hebben we altijd zelfstandig gerund, we 'leenden' alleen de formule", legt Arjan Molenaar uit. In 2010 werd het pand aangekocht waarna een grote verbouwing volgde. Achter kwam er een groot magazijn bij en het winkelinterieur werd compleet vernieuwd. Van 1992 tot 2007 heeft de familie Molenaar ook nog een Marskramer gerund in Tholen. "Net als in Halsteren was ook daar meteen een klik met inwoners. In Halsteren, destijds nog een zelfstandige gemeente met alle voorzieningen, voelden we ons meteen thuis. Als team en familie hebben we al die jaren heel prettig met elkaar gewerkt. We zullen de hartelijkheid van klanten wel gaan missen. Er is een trouwe klantenkring opgebouwd en nog steeds verwelkomen we klanten van het eerste uur. In een zaak moet je natuurlijk zelf vriendelijk zijn, pas dan ontstaat een wisselwerking", zegt Jacqueline, die best zal moeten wennen aan een leven zonder Marskramer. "Ik ben graag druk bezig en voel me dan in mijn element. Belangrijk is de balans te vinden. Naar dit moment hebben we echter bewust toegewerkt en ik ben blij dat de kogel door de kerk is."

Bang om in een zwart gat te vallen zijn Arjan en Jacqueline Molenaar niet. Arjan: "Thuis is er veel achterstallig onderhoud en ik beschik over veel hobby's. En ons gezin is uitgebreid met een stamhouder en schoondochter. Bovendien gaan we graag varen, de wens van Jacqueline is zelfs drie maanden aaneen met een eigen bootje." Zij vult aan: "Dat hoeft niet per se ver weg te zijn, in Nederland valt nog veel te ontdekken." Naast reizen, waar met de goed draaiende winkel te weinig tijd voor was, wandelen ze graag met de hond. "We boffen dat we in zo'n prachtige omgeving leven."
In verband met leegverkoop van de Marskramer zijn er extra aantrekkelijke aanbiedingen.

Meer berichten