Wil Mouwen duikt in de historie van zijn dorp.
Wil Mouwen duikt in de historie van zijn dorp.

Halsterse cafés boeiend onderwerp

Algemeen

HALSTEREN - Als geboren en getogen Halsternaar duikt Wil Mouwen (74) graag in de historie van zijn dorp. Na onder meer de jubilerende voetbalvereniging RKSV Halsteren, tientallen dorpswinkeltjes en de Hadrianus jongensschool breed te hebben uitgelicht, verdiept Mouwen zich momenteel in Halsterse cafés.

In zijn tomeloze zoektocht naar informatie stuitte hij al op allerlei interessante wetenswaardigheden. Echter, foto's en ander beeldmateriaal uit vroeger jaren bemachtigen blijkt niet eenvoudig. Daarom doet Wil Mouwen hierbij een oproep in De Halsterse Krant. Mensen die foto's en anekdotes beschikbaar hebben over plaatselijke cafés of cafeetjes in vroeger jaren worden van harte gevraagd contact met hem op te nemen.

Als Wil Mouwen eenmaal op zijn praatstoel zit weet hij honderduit te vertellen over zijn passie. Graven in het verleden pakt Mouwen bij de basis aan. "Je hoort vaak van alles vertellen over hoe een café er ooit heeft uitgezien en wie er allemaal kastelein in zijn geweest maar dan is het zaak die beweringen te staven. Drie jaar geleden ben ik intensief begonnen met het in kaart brengen van locaties waar cafés hebben gestaan. Na een onderbreking van een jaar heb ik onlangs de draad weer opgepakt. Het is erg moeilijk te achterhalen waar vroegere cafés zich precies bevonden. Aan de hand van sinds 1884 verstrekte drankvergunningen en vervolgens kadasterkaarten heb ik al heel wat gegevens verzameld. Jaren terug moeten er in Halsteren wel een zestigtal cafés gedraaid hebben. Vaak ging het om een soort huiskamers in een woning waar drank verkocht mocht worden. Zo'n vergunning kostte destijds twintig gulden", vertelt Wil Mouwen.

De Congo

Bij de vele contacten die de enthousiaste Halsternaar opdoet tijdens zijn speurtocht komen de leukste verhalen naar boven. Mouwen tilt een tipje van de sluier en laat daarbij bewust 'kwetsende' bijnamen achterwege. In grote lijnen gaat het om cafés vanaf rond 1900. "Wat kadasterkaarten betreft heb ik veel contact gehad met de heer Moerbeek uit Den Bosch. Hij is ook uit Halsteren afkomstig. Via hem kwam ik er bijvoorbeeld achter dat kadastervermelding A4 101 een pand in de kern van het dorp betrof op nummer 101. Hier bleek taxibedrijf de Kock tot 1945 gevestigd te zijn, met een café erbij. Ook passeren het Dorpskoffiehuis, cafeeke De Beek, het afgebrande café De Veehandel van Simon van Meer, voorheen 't Anker, én zelfs café De Congo aan de Langstraat de revue. Via Rien van Geel kwam ik erachter dat in Halsteren, net als de bekende toog in Notendaal, een café De Congo bestond. Als er brand was werd er na het bluskarwei 'afgedronken' bij De Congo en dan moest Rien van Geel als jong manneke buiten op de brandweerwagen letten. Soms hadden cafés de gekste namen, wat te denken van 'Twee vingers in de neus' en bijvoorbeeld 'Stadszicht'. Dat laatste klinkt vreemd als je bedenkt dat Halsteren slechts een dorp is. Echter vanuit destijds nog onbebouwd gebied keek je in de verte op Bergen op Zoom", legt Wil Mouwen uit. Hij voegt eraan toe dat ook de meest spitsvondige spreuken op zijn weg komen.

Mouwen, die tegenwoordig in Bergen op Zoom woont, hoopt met zijn oproep onder meer gegevens te achterhalen over cafés waar weinig over bekend is. "Zoals het café van Snepvangers in de Dorpsstraat waar nu schoenenzaak Quist is gevestigd, van 't Karrewiel op locatie Chinees Lotus en van café Benelux vroeger op de Jankenberg. Alles wat mensen hierover weten is voor mij van belang; zoals aktes, fotomateriaal, anekdotes, verhalen en welke verenigingen er thuis waren bij cafés." Reacties zijn mogelijk via e-mail: w.mouwen@home.nl