Het mooiste parcours ter wereld ligt in Huijbergen.
Het mooiste parcours ter wereld ligt in Huijbergen.

NK Veldrijden 2019: gratis groots wielerfeest in Huijbergen

Algemeen

HUIJBERGEN – Huijbergen en veldrijden, twee woorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat weet het Huijbergse Wielercomité, dat weet de KNWU, dat weten de renners en dat weten ook de fans. Iedereen verheugt zich nu al op het NK Veldrijden van 2019. Op 12 en 13 januari is Huijbergen het decor van een groots – en gratis toegankelijk – wielerfeest. Vol verwachting kloppen alle wielerharten.

Feilloos raakte voorzitter Carel Jan Reuver van Wielercomité Huijbergen de juiste snaar. "Veldrijden is een sport waarin de renners zwoegen en hun stinkende best doen, en het publiek op laarzen, in de blubber, met een pilsje in de hand getuige is van iets prachtigs. Dat is wat wij mogelijk gaan maken, want het NK Veldrijden is entreevrij. Iedereen mag gratis naar binnen om de Nederlandse top te zien strijden op het mooiste parcours van Nederland."

Huijbergen is wereldberoemd onder wielerfans vanwege dat prachtige, natuurlijke parcours. "Huijbergen klinkt als een klok, het parcours is schitterend", zegt Ad van Grootel van de commissie off-road van de KNWU. "Het feit dat het NK Veldrijden nu voor de vijfde keer in Huijbergen neerstrijkt zegt alles over hoe goed het hier is. Ook de organisatie staat als een huis, ze zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is." Parcoursmeester Jan Maas bijvoorbeeld, zorgt dat het mooiste parcours ter wereld nog elk jaar beter wordt. Omdat drie keer de Tiestenduin beklimmen, zoals tijdens de veldrit van 2018, wel erg zwaar werd bevonden hoeven de renners tijdens het NK de Tiestenduin maar twee keer per ronde te beklimmen. Daardoor komt er meer ruimte voor publiek vrij op de mooiste plek van het parcours, terwijl de VIP-tent aan de voet van de duin ook een prachtig uitzicht heeft op de plek waar ongetwijfeld mooie momenten gaan plaatsvinden. Ook de pitsstraat werd verplaatst. "Daardoor krijgen de renners en mecaniciens meer ruimte in de pits, en komt er ook meer ruimte voor publiek vrij aan de voet van de Nootjesberg. Die beklimmen de renners in twee stappen, wat voorheen de beklimming was wordt dit jaar de afdaling", zegt Maas, "ook dat wordt een heel spectaculair punt." Wethouder Hans de Waal is "enorm blij" met de inspanningen van het Huijbergse Wielercomité, dat oud-wereldkampioene Thalita de Jong wist te strikken als ambassadrice. Hij zegt: "Als gemeente ondersteunen wij dit evenement met plezier. Een organisatie die zoveel moeite doet is echt uniek, ik denk dat alle andere gemeentes hartstikke jaloers zijn op ons."

Vriendenclub

Het is niet alleen de organisatie die Huijbergse veldrit uniek maakt, het zijn vooral de ruim 200 vrijwilligers die het NK van 2019 mogelijk maken. Vrijwilligerscoördinator Raymond Hugens zegt: "Veel van onze vrijwilligers zijn al jaren actief en helpen met plezier twee dagen lang. Bij ons heerst een enthousiasme en een gemoedelijkheid die ons – de organisatie en de vrijwilligers samen – tot een soort vriendenclub maken, en we zorgen goed voor onze vrienden: ze krijgen eten en drinken en een warme, mooie winterjas. Dat geeft een goed gevoel, dat wordt versterkt door de collectieve trots op ons mooie parcours. Het is uniek om een NK Veldrijden te kunnen organiseren met alleen maar vrijwilligers, maar in Huijbergen kan het." Ook de middenstand is enthousiast over de Huijbergse veldrit. Kledingsponsor Harry Beening van Henri's Fashion uit Hoogerheide zegt: "Het enthousiasme van deze organisatie wekt mijn enthousiasme. Ik ben trots op het feit dat ik sponsor ben, en ik geniet van wat hier ontstaat." Voorzitter Carel Jan Reuver benadrukt dat het Huijbergse Wielercomité er alles aan doet om zijn enthousiasme te verspreiden: "Wat er op 12 en 13 januari 2019 gaat ontstaan wordt steeds duidelijker: een wielerspektakel dat zijn weerga niet kent, en waar het publiek rijen dik van komt genieten. "Het gaat goed met het Nederlandse veldrijden", zegt Wielercomité-secretaris Jeroen van Wezel, "onze toppers zijn tegelijk wereldtoppers. Onze Thalita de Jong is er hopelijk bij, maar Sophie de Boer, Marianne Vos en Lucinda Brand zijn andere wereldtoppers die naar Huijbergen komen. Mathieu en David van der Poel ontbreken niet, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis en oud-winnaar Lars Boom die zijn rentree maakt in het veld: er zijn ontelbaar veel favorieten. Als je van deze sport houdt – en dat doen wij allemaal – is er heel veel om je op te verheugen."

Meer informatie over het NK Veldrijden is te vinden op de nieuwe website van het organisatiecomité: www.nkveldrijden2019.nl

Foto's: Het mooiste parcours ter wereld ligt in Huijbergen; Voorzitter Carel Jan Reuver van Wielercomité Huijbergen en KNWU-man Ad van Grootel ondertekenen het contract: het NK 2019 komt naar Huijbergen; Wethouder Hans de Waal denkt dat veel gemeentes jaloers zijn op de Huijbergse veldrit; Het NK 2019 wordt een gratis wielerfestijn op en rond de Tiestenduin.

Voorzitter Carel Jan Reuver van Wielercomité Huijbergen en KNWU-man Ad van Grootel ondertekenen het contract: het NK 2019 komt naar Huijbergen.
Wethouder Hans de Waal denkt dat veel gemeentes jaloers zijn op de Huijbergse veldrit.