Afbeelding

Gemeente Woensdrecht financieel gezond

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Afgelopen week presenteerde wethouder Henk Kielman de begroting 2019 met een positief begrotingssaldo en tevens een financieel gezond meerjarenperspectief.

Drie tot vier keer per jaar ontvangt de gemeente een bedrag van de overheid. Hoe hoog dat bedrag is weet men niet op voorhand. Afgelopen september werd bekend dat het bedrag €422.000,- lager is dan de laatste keer in mei. Ondanks deze enorme tegenvaller blijft de gemeente uit de rode cijfers en zijn er door het goed gevoerde beleid solide reserves. Voor de mensen die onder de inkomensgrens leven zijn voldoende middelen gereserveerd voor diegenen die hulp nodig hebben.

Er is de afgelopen jaren veel bezuinigd op het onderhoud van de wegen en speelterreinen, waardoor het onderhoud nu moet worden opgepakt. Voor 2019 is een totaal aan investeringen begroot van ruim 6 miljoen. Daaronder vallen: de renovatie basisscholen op Dreef en de Boemerang voor 1,7 miljoen. Project Scheldeweg Noord 1 miljoen. Rioolbeheer €904.000,-. Onderhoud wegen 1 miljoen en het uitvoeringsprogramma openbare verlichting €345.000,-.

De vervuoiler betaalt

De gemeentelijke belastingen zullen dit jaar niet worden verhoogd met uitzondering van de inflatiecorrectie van 1.7%. "Al 13 jaar worden hierdoor de lasten van de burgers niet verhoogd", aldus wethouder Kielman. "De rioolbelasting blijft gelijk. De hondenbelasting voor de eerste hond wordt €40 was €47,50 en voor elke volgende hond €70 was €80. De afvalstoffenheffing is een flinke kostenpost. De kosten van het afval inzamelen en verwerken stijgen in 2019 aanzienlijk. Landelijk gezien zouden we aan 100 kilo restafval per persoon moeten zitten, maar helaas is dat in Woensdrecht sinds 2013 nog steeds 150 kilo restafval per persoon. Dat zorgt ervoor dat de gemeente maatregelen moet nemen. Zij heeft ervoor gekozen om niet de vaste kosten te verhogen maar de variabele kosten (de hoeveelheid van het legen van de container). Vanuit het principe "De vervuiler betaalt" heeft zij daarom in 2019 het legen van de restafvalcontainers verhoogd. De container van 240 liter wordt €6 (was €4) en de 140 liter wordt €3,50 (was €2,35) per lediging. De inwoners kunnen de variabele kosten zelf actief beïnvloeden door hun afval goed te scheiden. Wie beter scheidt, hoeft zijn container minder vaak te laten legen. Het tarief voor de ondergrondse containers moet nog worden vastgesteld. De helft moet nog worden geplaatst. Naar de functionaliteit van de pasjes wordt nog onderzoek gedaan. Het is wel de bedoeling dat alles voor 1 januari klaar is."