Roland en Bob tonen het bouwboek, met daarin Rolands plan.
Roland en Bob tonen het bouwboek, met daarin Rolands plan.

Titurel gaat bouwen!

Algemeen

PUTTE – Burgemeester Steven Adriaansen benadrukt het niet voor niks in zijn toespraak: "Titurel neemt een bijzonder plaats in onze gemeenschap in." Zo is het namelijk: Titurel is een bijzondere plek, dus als Titurel start met een groot bouwproject, dan is dat een extra bijzonder moment. En Titurel gaat bouwen, voor haar bewoners, maar vooral ook mét haar bewoners.

Titurel is een thuis voor mensen met autisme, psychische problemen of een verstandelijke beperking. Titurel is een samenleving op zich, die ook verbinding wil maken met de wereld buiten Titurel. Titurel streek 30 jaar geleden neer op het Putse landgoed Bieduinen, waar de bewoners wonen en werken in de villa – "de oude dame" – en in het verderop gelegen noodgebouw De Cluse. Zowel de villa als het noodgebouw zijn op, en daarom wil Titurel bouwen en renoveren. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar met de officiële opening van de nieuwe werkplaats, op 28 september, gaven bestuurder Katrien Muylaert, burgemeester Steven Adriaansen en Stephan Vermeulen - voorzitter van het Jos de Graauw-fonds, dat een belangrijke financiële bijdrage leverde aan de bouw van de nieuwe werkplaats - de aftrap voor het vervolg: de bouw van twee nieuwe woongebouwen in het bos en de renovatie van de villa.

Fondsenwerving
Titurel en bestuurder Katrien Muylaert kijken terug op een lang traject, waarin het bestemmingsplan gewijzigd moest worden en ook de projectplannen veranderden, mede door de snel stijgende bouwprijzen. "We gaan er vanuit dat de vergunning komend voorjaar rond is, en dat we halverwege 2019 kunnen starten met de bouw. In het voorjaar van 2020 moeten de nieuwe woongebouwen dan klaar zijn en kunnen we starten met de restauratie van de villa. Op dit moment beschikken we over een goed startbedrag, maar hebben we nog de nodige fondsenwerving te gaan."

Theeschenkerij
Op de locatie van het inmiddels gesloopte bijgebouw De Cluse verrijst een geschakelde woning waarin twee groepen van acht bewoners hun intrek nemen, en op Bieduinenhof, vlakbij de oude villa, komt een woongebouw waarin 16 bewoners meer op zichzelf kunnen wonen. In het gerestaureerde monument moet een theeschenkerij komen, dat plan past in het voornemen om het mooie landgoed waarop Titurel huist open te stellen voor bijvoorbeeld wandelaars en fietsers, die dan even op adem kunnen komen met een kopje thee. Zoals overal op Titurel zijn de bewoners belangrijk in dat plan. Dat waren ze ook in de werkplaats: die werd gebouwd door professionals, maar die werden bijgestaan door een grote groep Titurel-bewoners. Iedereen die iets kon bijdragen mocht helpen. "Deze werkplaats lééft", zegt de burgemeester als hij de werkplaats officieel opent, "hij heeft een ziel, en je voelt de trots!"

Helpen
Trots is Titurel-bewoner Bob zeker, als een pauw zelfs. Hij timmerde, hielp met de aanleg van eenvoudige elektra en stond zelfs zijn mannetje bij het zetten van de kozijnen. Hij glundert: "Ik zal altijd wel trots zijn op deze werkplaats!" Bob verheugt zich op de rest van het project, omdat hij nu al weet dat hij kan helpen bij het plaatsen van de bouwborden, en dat hij ook zijn handen uit de mouwen mag steken bij de aanleg van de elektra. Bewoner Roland is al even opgewonden, maar om een andere reden. Hij laat een plan zien dat hij bedacht voor de nieuwe appartementen van Titurel-bewoners. "Dit plan heb ik in Powerpoint gemaakt. Ik heb aangegeven hoe groot ik vond dat de kamer moest zijn, dat een afgescheiden badkamer en keuken handig zijn en dat het fijn is om een buitenterrasje te hebben. Het mooie is dat het echte gebouw bijna hetzelfde wordt, dus ik verheug me erop!"

Thuis
Rolands plan staat in het "bouwboek" dat Lukas van Crimpen, coördinator facilitaire zaken bij Titurel, bijhield om de bewoners bij de bouw te betrekken. In dat boek kunnen bewoners hun ei, hun wensen en hun ideeën kwijt, en Van Crimpen vertelt erin over de vorderingen van het project. "Dat is heel belangrijk, want elke verandering heeft een grote impact op hun belevingswereld, zeker een groot bouwproject. Hoe sneller de bouw gaat, en hoe minder overlast er is, hoe fijner dat is voor de bewoners. Gelukkig denkt de aannemer daarin heel goed met ons mee."
Katrien Muylaert heeft het laatste woord: "Zien wat onze bewoners bijdragen is heel bijzonder. Wij willen dat ze voelen dat iedereen iets kan bijdragen, en wanneer je zelf mee bouwt aan je huis wordt het pas echt een thuis. Zien hoe onze bewoners meeleven maakt mijn soms lastige bestuurstaken een stuk makkelijker."

Het plan van Roland werd in grote lijnen overgenomen door de architect.
Burgemeester Adriaansen:
Burgemeester Steven Adriaansen en Jos de Graauw-fondsvoorzitter Stephan Vermeulen openen de nieuwe werkplaats van Titurel.