Christel in haar atelier.
Christel in haar atelier. Foto: Arian Nefs

ChriBu Art. Een kunstatelier voor iedereen!

Algemeen

ChriBu Art: Een kunstatelier voor iedereen! Zelfs voor blinden en slechtzienden

OSSENDRECHT - Christel De Buyser, woonachtig in Ossendrecht, is met het initiatief gekomen om een cursussen te geven in haar atelier, ChriBu. En niet zomaar cursussen voor alleen mensen met een fysieke gezondheid. Maar zelfs voor blinden en slechtzienden. Dit doet zij al vanaf 2016. In september 2017 verhuisde zij van Rotterdam naar Ossendrecht en zij is sinds april weer begonnen met haar cursus.

Naast haar kunstenaarschap werkt Christel als vrijwilliger voor mensen met een visuele beperking. "Dit is mijn manier om iets terug te geven aan de maatschappij", vertelt Christel. Voor deze groep mensen leert zij blinden en slechtzienden een 3D kunstwerk te maken en leert zij hen ook "de kleuren voelen." “Zelfs blinde mensen willen hun medemens laten zien wat ze in hun hoofd hebben.”

Christel noemt zichzelf een Art Coach in plaats van Art Teacher. “Creëren is niet denken in problemen maar in oplossingen. Dit werkt ook door op je dagelijkse leven. Zo worden tijdens de workshops de hersenen geprikkeld om te schakelen als een soort van hersengymnastiek. Deze prikkelingen maken stoffen in de hersenen vrij en dat resulteert in emotie en inzichten.”

Exclusief

Christel schildert altijd vanuit haar gevoel en zal nooit een kopie van haar eigen werk of van het werk van anderen naschilderen. "Alle werken, inclusief die van haarzelf, moeten exclusief blijven. Als je iets wilt beheersen, moet je steeds weer oefenen en schilderen tot je erbij neervalt. Iedere dag een tekenblok of penseel vastpakken is dan ook een must."

ChriBu heeft al een aantal exposities op haar naam staan waarvan er één in het Ikazia-ziekenhuis in Nederland op de afdeling oncologie is. Als gevolg van een moeilijke periode is zij nooit gestopt met schilderen. De paar minuten die Christel op een dag rechtop kon zitten, ging zij schilderen. Hier werd ze gelukkig van en zo kon zij op avontuur gaan zonder haar huis te verlaten. "Op deze manier vergat ik eventjes hoe ziek ik was en hoefde niet na te denken over de toekomst of die er überhaupt al zou zijn", aldus Christel. Het resultaat van die periode hangt bij de afdeling Oncologie. Haar verlangen om te creëren werd nog sterker tijdens haar strijd, waardoor zij nog meer positieve inspiratie kreeg.

Drijfveer

Eindeloze passie voor schilderen heeft haar nieuwe moed gegeven. Haar creatieve geest is de drijfveer om haar ziekte te overwinnen. "Je hoeft niet fysiek fit te zijn, om toch creatief te kunnen denken." Dit wil Christel haar cursisten ook meegeven en is een onderdeel van de cursus.

Mocht je interesse hebben gekregen in deze cursus schilderen, ongeacht uw zicht of fysieke gezondheid, iedereen is welkom!

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken op: www.chribuart.nl