Burgemeester Steven Adriaansen lost het startschot in 2017.
Burgemeester Steven Adriaansen lost het startschot in 2017. Foto: Dennis van Loenhout

Wie wordt Woensdrechts Wielerkampioen?

Algemeen

HUIJBERGEN – Woensdrecht is een echte wielergemeente: Putte heeft de Sluitingsprijs, Hoogerheide had het NK Wielrennen en Huijbergen heeft niet alleen haar veldrit, maar is ook gastheer van het Woensdrechts Wielerkampioenschap op zaterdag 25 augustus.

Het Woensdrechts Wielerkampioenschap begon als Huijbergs Wielerkampioenschap, georganiseerd ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Huijbergen. Dat Huijbergse kampioenschap werd georganiseerd door Wielercomité Huijbergen. Toen de Huijbergse ondernemersvereniging HOVER de organisatie overnam, werd besloten de wedstrijd om te dopen tot Woensdrechts Wielerkampioenschap, om zo een breder publiek en een groter deelnemersveld aan te spreken. "Het is altijd mooi weer bij het Woensdrechts Wielerkampioenschap, en iedereen die kan fietsen mag meedoen", zegt Wil de Jong, secretaris van HOVER.

Wethouders Lars van der Beek en Jeffrey van Agtmaal – de regerende Woensdrechtse Wielerkampioen – zijn boegbeelden van de wedstrijd, ze helpen en adviseren De Jong bij de organisatie van de wedstrijd. Die is 40 kilometer lang, het parcours is het bekende "rondje van de Steenoven". "Het Woensdrechts Wielerkampioenschap is een ludieke, maar toch spectaculaire kermiskoers", zegt De Jong, "die een groot deelnemersveld verdient. Het draait om lekker koersen, iedereen is welkom. Een licentie is niet nodig. We hopen op tenminste 40 deelnemers."

De strijd in het Woensdrechts Wielerkampioenschap vindt plaats in de categorieën Heren 40-, Heren 40+ en dames. Voor alle categorieën is er een kampioenstrui te winnen. Deelname kost slechts 5 euro, de race start om 19.00 uur. Een half uur eerder start de inmiddels beroemde raadsrace, waarin de politieke partijen op het scherpst van de snede met elkaar strijden. "De raadsrace is natuurlijk heel leuk om naar te kijken, zeker met burgemeester Adriaansen als speaker. Vorig jaar waren alle partijen present, behalve de PvdA. We hopen dat de nieuwe PvdA-fractie wielertalent bevat, zodat ze ook komen meestrijden. Wie er wint? Dat weet je nooit", zegt De Jong. Vorig jaar werd niet alleen de raadsrace, maar ook de hoofdrace van het Woensdrechts Wielerkampioenschap door een politicus gewonnen. Dit jaar krijgt wethouder Jeffrey van Agtmaal geduchte concurrentie van zijn razendsnelle en ervaren neef Peter. "Dat wordt dus spannend", belooft De Jong, "Peter is erop gebrand Jeffrey te verslaan. Het zou mooi zijn als een John de Crom of een Wilfried Bastiaansen ook start."