KNWU-directeur Vincent Luijendijk en Dimitri Bonthuis van Golazo ontvingen van wethouder de Waal een wielershirt.
KNWU-directeur Vincent Luijendijk en Dimitri Bonthuis van Golazo ontvingen van wethouder de Waal een wielershirt.

Snel parcours belooft spektakel

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het wordt een mooi weekend. Omdat het prachtig weer wordt, en omdat het spektakel van het NK Wielrennen over de Brabantse Wal dendert, met de tijdritten in en rond Bergen op Zoom en de wegwedstrijd die zijn climax beleeft in Hoogerheide, als de nieuwe Nederlands Kampioen zegevierend de finishlijn op de Scheldeweg passeert.

De laatste Nederlands Kampioen die werd gekroond op de Brabantse Wal was Hennie Kuiper, die in 1975 in Hoogerheide de rood-wit-blauwe trui omgehangen kreeg. Wat wethouder Hans de Waal betreft is de gemeente Woensdrecht klaar voor het Nederlands Kampioenschap van 2018. "We hebben er veel werk aan gehad, maar nu zijn we er klaar voor, net als onze collega-gemeentes Bergen op Zoom en Nispen."

Het komende NK is het eerste in de nieuwe samenwerking tussen de KNWU en sportorganisatiebureau Golazo. Die samenwerking heeft als doel om van het NK een ongekend wielerfeest te maken dat in één adem genoemd kan worden met de Amstel Gold Race en de BinckBank Tour. Dimitri Bonthuis van Golazo stelt dat zijn bedrijf mensen wil stimuleren om te sporten. Golazo zet die bewering kracht bij door elk jaar tientallen toertochten en hardloopevents te organiseren: "Door topsport raken mensen geïnspireerd om zelf in beweging te komen, er wat is er nou mooier dan de Nederlandse top in actie te zien in de week voor de Tour de France? Daarom organiseren we op de zaterdag nu ook toertochten op en rond het NK-parcours, zodat de fans zich zélf een prof kunnen voelen." KNWU-directeur Vincent Luijendijk en Dimitri Bonthuis ontvingen uit handen van wethouder Hans de Waal een wielershirt zodat ook zij in stijl aan het NK konden beginnen.

De Waal legde het 11,5 kilometer lange parcours rond Hoogerheide en Woensdrecht zelfs onlangs af op zijn mountainbike. "Ik werd er niet eens zo moe van, maar de echte renners gaan natuurlijk een stuk harder dan ik. Van de echte profs hoorde ik dat je het na een paar rondjes flink gaat voelen, want vooral de Rijzendeweg en het vals plat naar de Onderstal zijn killers. Het is een snel parcours en het feit dat de renners het tijdens de wegwedstrijd zo'n 15 keer afleggen belooft spektakel. Zeker op het einde zullen de renners op hun tanden bijten en zal het materiaal kraken." Zie ook pagina 33.

Ook De Waals Bergse collega Andrew Harijgens fietste over het parcuors in zijn stad. En net als De Waal had ook hij de indruk met een snel parours te maken te hebben. "We zijn in Bergen op Zoom natuurlijk trots op een evenement van deze allure. Het mooiste is dat we het als Brabantse Wal-gemeenten samen doen. De renners zien de gemeentegrens niet eens als ze eroverheen fietsen, die zien alleen maar onze mooie regio en onze wielerliefhebbers. Ik weet zeker dat het druk wordt, Bergenaren komen immers graag hun "kot" uit voor een mooi evenement."

De wielergekte in de Zuidwesthoek in volgens de KNWU een belangrijk pluspunt van een NK op de Brabantse Wal. Ook oud-Nederlands kampioen Michael Boogerd denkt dat enthousiaste fans langs de route de renners een boost geven. "Twee jaar geleden op Goeree-Overflakkee startte de tijdrit erg laat en stond er haast niemand langs het parcours. Je koerst natuurlijk ook voor het publiek, dus enthousiasme zoals je dat in deze regio ziet is zeker belangrijk." Wat Boogerd betreft heeft dit NK ook een torenhoge lokale favoriet in de vorm van Mathieu van der Poel. "Hij wordt hier aangemoedigd door "zijn" publiek. Hij zal moeten opboksen tegen de grote ploegen, maar als iemand de punch heeft om hier te verrassen in hij het wel. Wat mij betreft is Mathieu favoriet." Wethouder Hans de Waal zou winst van Mathieu van der Poel fantastisch vinden: "Mathieu heeft hier in Hoogerheide al de wedstrijd van zijn vader gewonnen, als hij nu ook nog het NK bij ons zou winnen schrijft hij hier echt wielerhistorie. Dat zou fantastisch zijn, maar als Tom Dumoulin wint juicht Hoogerheide evengoed. Een wielerfeest wordt het sowieso!"

Het NK Tijdrijden vindt op woensdag 27 juni plaats in Bergen op Zoom. De toertochten starten op zaterdag 30 juni in Hoogerheide, op diezelfde dag rijden de Elite Dames, de Amateurs, de Junioren en de Beloften hun wegwedstrijd, die start in Nispen en finisht in Hoogerheide. Op zondag 1 juli strijden de Eliterenners op de weg om de titel, zij worden om 11.30 uur in Hoogerheide verwacht voor de eerste finishdoorkomst, terwijl de finish rond 15.25 uur verwacht wordt. Het volledige programma is te zien op www.nk2018.nl