Gerard Brusselaars verzorgt als een van de gidsen van Heemkundekring Halchterth het eerste Rondje Halsteren.
Gerard Brusselaars verzorgt als een van de gidsen van Heemkundekring Halchterth het eerste Rondje Halsteren. Foto: Bep Tielemans

Gidsen belichten dorpshistorie

Algemeen

HALSTEREN - Met enkele tientallen belangstellenden was de opkomst bij de eerste wandeltocht Rondje Historisch Halsteren onder leiding van gidsen van heemkundekring Halchterth zaterdagmiddag groot. Als geen ander trakteerde Gerard Brusselaars het gezelschap op leuke anekdotes en volop interessante wetenswaardigheden tijdens de zonovergoten wandeling door het oudste stukje van het dorp.

Voor aanvang reikte Lia Rozendaal aan Ton van Eekelen, projectleider erfgoed van gemeente Bergen op Zoom, de eerste brochure uit van twee wandeltochten. De gidsengroep van Halchterth won afgelopen jaar de lokale Erfgoedprijs. Ton van Eekelen licht toe: "Dit is een soort aanmoediging voor mensen die heel veel betekenen voor zogeheten immaterieel erfgoed. Vaak wordt niet beseft wat mensen hiervoor betekenen en hoe zij zich inzetten. De toegekende prijs moet een stukje verbetering bewerkstelligen. De monumenten waren al open maar nu komen er regelmatig rondleidingen onder leiding van gidsen. Een toegankelijke manier om van erfgoed te genieten."

Belfort
Dat er ontzettend veel te vertellen valt over historische gebouwen, panden en objecten in het dorp wordt al snel duidelijk. Na vertrek vanaf het plein voor de Quirinuskerk vertelt gids Gerard Brusselaars over vrijwel elk woonhuis, winkelpand of voormalig café een boeiend verhaal, tot in details. Het oude raadhuis is een hoofdstuk op zich. Ton van Eekelen laat ontvallen dat in het belfort, het kleine torentje aan de rechterkant, vroeger de omroeper ging staan. Het belfort is nog helemaal intact. Aan de achterzijde geeft Brusselaars uitleg over het bronzen Watersnoodmonument dat na te zijn gestolen in ere is hersteld door beeldend kunstenaar Léon Vermunt.

In de Kromstraat achter de eeuwenoude Sint Martinuskerk en tegenover het voormalige woonhuis van de bekende tekenaar George van Raemdonck prijken 'de twaalf apostelen'. Dat zijn de hoge bomen op rij die een monumentale status hebben. Een andere gids binnen het gezelschap, André van de Rijzen, wijst op de bijzondere doopvont die zich sinds bijna honderd jaar in het kerkgebouw bevindt. Hij is hiervoor in allerlei archieven gedoken.

Lijkenhuisje
Aangekomen bij het Mussengevecht, in de volksmond het 'groene baantje', vertelt Brusselaars over de twee waterputten die hier vroeger stonden. Mussen kwamen hier drinken maar er gebeurde blijkbaar nog veel meer met die vogeltjes ... In het huisje van De Meulder werden na de oorlog door een tandtechnicus heel wat gebitten van gips gemaakt.

Over de oude begraafplaats aan de Dorpsstraat, de specialiteit van Brusselaars, kan hij honderduit vertellen. Van het feit dat er iemand van de bekende ondernemersfamilie Albada Jelgersma begraven ligt tot en met de bouw van het lijkenhuisje vanwege cholera. Een rondleiding over de begraafplaats is overigens mooi te combineren met een bezoek aan Heemhuis Hof van Ram op zaterdagochtend. Van mei tot oktober leidt Brusselaars er elke zaterdagmiddag vanaf 12.30 uur belangstellenden rond.