Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Links de veegmachine, rechts de nieuwe borstelmachine. Wethouder Jeffrey van Agtmaal toont de borden die o.a. de werkzaamheden aankondigen.
Links de veegmachine, rechts de nieuwe borstelmachine. Wethouder Jeffrey van Agtmaal toont de borden die o.a. de werkzaamheden aankondigen. (Foto: Sophia Piesens)

Andere manier van onkruidbestrijding

ZUIDWESTHOEK - Met een andere opzet en een andere werkwijze voor onkruidbestrijding is de gemeente Woensdrecht ervan overtuigd dat er efficiënter gewerkt wordt, waardoor de gemeente er niet alleen groen, maar ook netjes uit zal komen te zien.

Het onkruidseizoen loopt van 3 april tot half oktober. Omdat er vanuit de Europese regelgeving door de gemeente niet meer met chemische middelen mag worden gewerkt, was de gemeente genoodzaakt om andere manieren te bedenken om het onkruid aan te pakken. Met de aanschaf van een borstelmachine, het gebruik van een stoommachine (Wave), een veegmachine achter elkaar werkend als een trein en het opstellen en werken via een schema zijn de gemeente Woensdrecht, Saver en de Wijkteams afgelopen week gestart met een nieuwe werkwijze om het onkruid te bestrijden.
Voorheen werkte men alle kernen van de gemeente af, nodig of niet nodig, en daarna begon men weer opnieuw. Met het nieuwe schema en de informatie van de Wijkteams die doorgeven waar het bestrijden nodig is in hun wijk, zal er nu worden afgeweken van het schema. De kernen zijn in niveaus opgedeeld. Zo heeft een winkelstraat voorrang op een woonwijk. Straten met weinig onkruid zullen worden overgeslagen en daar waar het het hardste nodig is wordt het aangepakt om daarna weer verder te gaan met het schema. Een ronde duurt ongeveer 4/5 weken, waarna men weer opnieuw begint.


Social media
In de wijk waar zal worden gewerkt worden vooraf flyers uitgedeeld en borden geplaatst met de vraag om auto's en obstakels tijdens de werkzaamheden ergens anders neer te zetten zodat de hele buurt in één keer kan worden aangepakt. Op social media kan eenieder zien wanneer een bepaalde wijk aan de beurt is. Onder voorbehoud, want het weer heeft natuurlijk wel invloed op het voorgenomen schema. Op de machines zitten vaste bestuurders, allen zijn gecertificeerd.

Meer berichten