Initiatiefneemster Loes Kools (midden) bevestigt samen met raadsleden Adri Gelten en Adri van Zweden een borstel onder een van de bankjes.
Initiatiefneemster Loes Kools (midden) bevestigt samen met raadsleden Adri Gelten en Adri van Zweden een borstel onder een van de bankjes.

Welkom op schone bankjes in Woensdrecht

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Na constatering dat sommige banken in gemeente Woensdrecht vuil zijn of dat er zand en/of afval van bomen of vogelpoep op lag en dit mensen ervan kan weerhouden om te gaan zitten, is het idee ontstaan heel simpel onder elke bank of bij een picknickplaats onder één bank of tafel een borstel te bevestigen.

De borstels zijn met het handvat door middel van een zadelbeugel met twee schroeven te bevestigen. De borstel kan er dan zo uitgenomen worden. De borstel is stug waardoor vastzittend vuil makkelijker verwijderd kan worden. Vaak hebben mensen een flesje water bij zich, waardoor het vuil nog simpeler verwijderd kan worden. Als het geregend heeft kan er ook het water mee weg geveegd worden. Er zitten geen scherpe kanten aan de borstel en deze is compact.

Er is toestemming gegeven vanuit het initiatieventeam en het initiatief is inmiddels opgezet als een pilot. Er zijn zestig borstels aangeschaft. Het initiatief wordt door een aantal raadsleden, collegeleden en burgerleden financieel en praktisch ondersteund, zodat het de burger zelf écht niets kost. Zaterdag werd met vier mensen gestart met de montage. Zij hebben vooral de bankjes en picknicksets langs de (doorgaande) wegen van de fietsroutes voorzien van een borstel.

Om toeristen zich nog meer welkom te laten voelen, kunnen er eventueel kastjes bij de picknickplaatsen komen met informatiefolders erin wat er te doen is in de gemeente, een kaart met bijvoorbeeld locaties van horecagelegenheden et cetera en (strip)boeken. Naar het idee van de openbare boekenkastjes in sommige grote steden. Deze kastjes kunnen eventueel gemaakt worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met gebruik van sloop- en afvalhout. Dan snijdt het mes aan twee kanten, sociaal en hergebruik van "restafval".