Kees de Jong uit Lepelstraat is voorzitter werkgroep Stichting Veteranen.
Kees de Jong uit Lepelstraat is voorzitter werkgroep Stichting Veteranen. Foto: Bep Tielemans

Veteranen organiseren concert en landmachtdag

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Stichting Veteranen Ontmoetingscentrum Bergen op Zoom bestaat tien jaar en gaat dit vieren met twee activiteiten. Op zaterdag 7 april is er een bijzonder Tour of Duty theaterconcert in De Maagd door de Fanfare 'Bereden Wapens'. Voor zaterdag 26 mei staat een regionale landmachtdag op het programma.

Op de Grote Markt en Kiek in de Pot valt die dag van alles te beleven voor een breed publiek uit de wijde omgeving. Er worden duizenden bezoekers verwacht op deze tevens lokale veteranendag.

Maandagmiddag presenteerde SVOC het programma in thuishaven 't Zwijnshoofd. De stichting maakte van de gelegenheid gebruik uit te leggen waar het Veteranen ontmoetingscentrum voor staat. Voorzitter van de werkgroep manifestaties Kees de Jong uit Lepelstraat licht toe: "Je bent veteraan als je dertig dagen aaneengesloten uitgezonden bent geweest naar een oorlogsgebied. Wanneer het om een humanitaire missie gaat geldt dit voor drie maanden. Het gaat onder meer om landen als Afghanistan, Mali, Litouwen, Syrië en Somalië. Vaak betreft het jongere mensen die onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden in oorlogsgebied moeten werken onder grote onzekerheid, voortdurende dreiging en erbarmelijke omstandigheden. Als je uitgezonden wordt leef je in een hechte gemeenschap. Daar komt bij dat de impact voor het thuisfront ook ingrijpend is."

Om veteranen onder elkaar ervaringen te laten uitwisselen en elkaar te steunen, wat in een thuissituatie meestal niet kan, is het ontmoetingscentrum officieel opgericht. Elke tweede zaterdag van de maand komen veteranen hier bijeen. De activiteiten van SVOC worden gewaardeerd en hebben erkenning gekregen vanuit de gemeenteraad. Jaarlijks ontvangt de stichting subsidie.