Het debat in Huijbergen verliep in harmonie.
Het debat in Huijbergen verliep in harmonie. Foto: Dennis van Loenhout

Laat nou eens horen wat uw plannen zijn!

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – De ondernemersverenigingen van de gemeente Woensdrecht organiseerden vrijdagavond een debat tussen de lijsttrekkers van de politieke partijen in MFC De Kloek in Huijbergen. Het werd een avond van lange discussies, waarin geen van de partijen echt verrassend uit de hoek kwam. "Moet dat nou zo lang duren?", zei een inspreker, "het lijkt hier wel een verlenging van de raadsvergadering."

Na een lange discussie over woningbouw en sociale huurwoningen kan inspreker Maurice Simonse zich niet meer bedwingen en vraagt hij de microfoon. "Moet het nou zo lang over woningen gaan? Het lijkt wel een verlenging van de raadsvergadering! Ik ben hier naartoe gekomen om plannen te horen, zodat ik kan beslissen op welke partij ik moet stemmen. Laat nou eens horen wat uw plannen zijn en wat u anders maakt dan de rest!"

Achter de tafel zitten de lijsttrekkers van VVD, CDA, D66, PvdA, ABZ en AKT. Ze blijven even stil, net als gespreksleider Peter de Brie. Tot dan toe verliep het debat redelijk voorspelbaar en zetten de partijleiders vooral hun verkiezingsprogramma's uiteen rondom thema's als het sociaal domein en leefbaarheid. De bedaagde discussie draaide vooral om vragen als 'bouwen naar behoefte of sociale huurwoningen bouwen?' maar de opmerking van Simonse schudde de zaal in elk geval een beetje wakker. Simonse kreeg zijn antwoord, de lijsttrekkers deden hun best om te verwoorden wat hun partij onderscheidt van de rest.

AKT-lijsttrekker Ludo Bolders zegt dat zijn partij vooral wil inzetten op voorzieningen, zoals een nieuwe school in de kern van Woensdrecht. "Daar hebben de inwoners van Woensdrecht recht op; en busdiensten in alle kernen. Ook als het geld kost", zegt Bolders, "voorzieningen kosten nou eenmaal geld."

Toekomst

PvdA-kopvrouw Wendy de Koning bewaakt vooral de betaalbaarheid van voorzieningen en roept op om voor te sorteren op toekomstige ontwikkelingen. Als voorbeeld noemt ze zelfrijdende auto's, die in de toekomst een openbaar-vervoersfunctie op zich kunnen nemen. "Wie daarin investeert heeft de toekomst in handen", zegt ze.

D66 vindt ook het verduurzamen van bestaande voorzieningen belangrijk, en mikt op een lobby richting provincie waarin zijn partij subsidiekansen ziet voor Woensdrecht als duurzame verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen.

Voorzieningen

CDA-lijsttrekker Jeffrey van Agtmaal herkent zich in veel van de punten van de andere partijen, maar benadrukt dat glasvezel in het buitengebied en sneller mobiel internet in de bosgebieden óók bij de belangrijke voorzieningen hoort waarvoor zijn partij zich wil inzetten. "Ook laadpalen voor elektrische auto's zijn daarbij belangrijk", zegt hij.

Ook ABZ zet vol in op voorzieningen, en ziet de leefbaarheid van de kernen vooral overeind blijven door de voorzieningen voor verenigingen en de MFC's overeind te houden. Lijsttrekker Hans de Waal vertelt de zaal hoe zijn partij grote huurverhogingen voor sportverenigingen wist te voorkomen door de mankracht van die clubs een bijdrage te laten leveren aan onderhoud van hun voorzieningen, "de Woensdrechtse manier van zakendoen."

Stimuleren

VVD-lijsttrekker Manus Bolders is de laatste die de unieke punten van zijn partij uiteen mag zetten. "Ik wil niet teveel zetten herhalen", lacht hij. Wel stelt dat hij dat de VVD er alles aan wil doen om burgerinitiatieven als de succesvolle zorgcoöperaties te stimuleren.

Inspreker Simonse wordt er al iets blijer van. Toch concludeert hij in de pauze dat het debat "kleurloos" is. "Het valt me ook tegen dat er geen interesse is voor het publiek, er is nauwelijks interactie. Deze avond maakt mijn keuze straks niet makkelijker of duidelijker, en ik vind dat dat wel had gemoeten. Misschien is deze avond een reflectie van het feit dat het best goed gaat in onze gemeente..."

Aan het begin van de avond blijkt na rondvraag van debatleider Peter de Brie al dat het merendeel van de aanwezigen partijleden zijn. Ook zijn er wat ondernemers, maar het aantal "neutrale" burgers in het publiek is op de vingers van twee handen te tellen. "En na de pauze zijn er een hoop vertrokken", zegt Simonse, "maar ik blijf. Kleurloos of niet, ik wil toch horen wat de verschillen zijn."

Zes lijsttrekkers bleken het in grote lijnen vooral met elkaar eens te zijn.
ABZ-voorman Hans de Waal
VVD-lijsttrekker Manus Bolders verdedigt zijn standpunt terwijl zijn CDA-collega Jeffrey van Agtmaal toekijkt.
D66-lijsttrekker Thierry de Heer naast PvdA-frontvrouw Wendy de Koning.