Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Anton en Gerda Bals van AB-BC
Anton en Gerda Bals van AB-BC (Foto: Dennis van Loenhout)

Koploper met elektrische stadsbussen

HOOGERHEIDE – De hele wereld weet dat de beste bussen en touringcars uit Hoogerheide komen. Daar is namelijk AB-BC gevestigd, dat zijn sporen verdiende in verkoop van nieuwe en gebruikte bussen, maar ook partner is in onderhoud en schadeherstel. Met de plannen van ondernemer Anton Bals rijden de Nederlandse stadscentra binnenkort vol met duurzame, elektrische stadsbussen uit de gemeente Woensdrecht.

Anton Bals vertelt: "In Nederland rijden zo'n 30.000 stadsbussen. De vijf openbaar vervoerbedrijven van het land zijn allemaal al klant bij ons. In 2022 moeten alle Nederlandse binnensteden emissievrij zijn. Wij verkopen steeds meer elektrische stadsbussen van het Slowaakse merk Rosero, waarvan we de Nederlandse importeur zijn. We merken dat er een tekort is aan kundige monteurs om deze bussen te onderhouden, bovendien zien we dat de strenge emissie-eisen die we hier hebben in Oost-Europa niet aan de orde zijn. Daarom willen we een productiefaciliteit opstarten in Nederland."

Die productiefaciliteit wil Bals huisvesten in de gemeente Woensdrecht. "We wonen en werken hier al jaren en willen hier niet weg", zegt Bals. "Inmiddels hebben we een locatie op het oog, met dank aan wethouder Hans de Waal die zich enorm inzet. In onze nieuwe productiefaciliteit willen we zelf stadsbussen gaan elektrificeren, dat wil zeggen dat we de vervuilende dieselmotor uit een nieuwe stadsbus verwijderen en 'm voorzien van een elektrische aandrijflijn. Tegelijkertijd willen we technici opleiden om met het onderhoud van deze bussen aan de slag te kunnen, want dat vereist enorm specifieke vakkennis."

Met de nieuwe productiefaciliteit brengt AB-BC niet alleen milieuvriendelijke stadsbussen naar de Nederlandse stadscentra, maar ook werkgelegenheid naar de gemeente Woensdrecht. "Op dit moment werken we met tien mensen, maar bij de start van de nieuwe locatie hebben we naar schatting zeker 30 nieuwe krachten nodig. Op dit moment lopen alle processen nog, maar we hopen dit plan binnenkort realiteit te maken in de gemeente Woensdrecht."

Ook als de plannen van Anton Bals werkelijkheid worden blijft AB-BC actief in de verkoop van nieuwe en gebruikte bussen en touringcars. "Op dit moment leveren we zo'n 200 bussen per jaar over de gehele wereld", vertelt hij, "op het ogenblik hebben wij zo'n 50 bussen op voorraad, waarmee we de afgelopen jaren flink uit ons jasje zijn gegroeid. Maar het bevalt ons in de gemeente Woensdrecht, en we hebben grote plannen."

Meer berichten