Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
BSD-voorman Louis van der Kallen met zijn beroemde "praatpaal".
BSD-voorman Louis van der Kallen met zijn beroemde "praatpaal". (Foto: Dennis van Loenhout)

BSD: omdat houden van Bergen soms pijn doet

BERGEN OP ZOOM – Politiek is emotie, en liefde is een gevoel. Net als onder mensen kan ook de liefde voor een stad pijn doen. Want Bergen staat er niet rooskleurig voor. Wie waarde hecht aan creatief en zuinig zijn en wie door de zure appel heen durft te bijten uit liefde voor Bergen, doet met een stem op BSD een verstandige keuze.

Met 32 jaar raadservaring is BSD-voorman Louis van der Kallen (69) een ervaren rot in de politieke arena. Hij begon als eenmansfractie, maar zag "zijn" BSD groeien naar vier zetels, die hij ook de komende vier jaar hoopt te kunnen behouden. Al jaren zoekt Van der Kallen een opvolger. In de persoon van de 23-jarige Manuela van Gent heeft hij die gevonden, maar toch denkt hij nog niet aan stoppen: "Ik ga nog altijd net zo fanatiek naar raadsvergaderingen als 32 jaar geleden. Het vormgeven van een samenleving blijft me interesseren, en zien dat je op onderdelen iets kun bereiken blijft een goed gevoel. En de gemeentepolitiek is zo lekker dichtbij, met mensen die je kent en onderwerpen waarmee je vertrouwd bent."

Voor de BSD is niets belangrijker dan een financieel solide beleid. "Naast een solide duurzaamheidsagenda en een oog voor veiligheid, waarin we slechte lucht ook als een bedreiging voor de veiligheid beschouwen, zijn solide financiën inderdaad de kern", zegt Van der Kallen, "helaas heeft Bergen op Zoom met projecten als de Bergse Haven en de Markiezaten enkele grote financiële misslagen gemaakt, waardoor er een grote hypotheek op de toekomst rust. Op dit moment boffen we nog met de lage rente, maar als die stijgt zijn we een armlastige gemeente, met een schuld van zo'n 3000 euro per Bergenaar. Het doet me pijn dat ik tegen mensen die een beroep op de WMO willen doen soms wil zeggen dat het verstandiger is om bijvoorbeeld naar Steenbergen te verhuizen. Doordat in het verleden grote risico's zijn genomen is er hier de komende jaren minder mogelijk dan elders. Pas als je geld hebt kun je het uitgeven."

Over wethouder Coppens, die de Bergse financiën beheert, is Van der Kallen voorzichtig lovend: "Onder zijn hoede is de financiële malaise eerlijk in beeld gebracht, en is er een realistische balans. Slechts de volwassenheid over wat kan en niet kan moet in Bergen op Zoom nog wat groeien. Een open Kaai lijkt mij ook prachtig, maar daarvoor hebben we simpelweg de centen niet. Dergelijke grootsheidswaanzin kunnen we missen, we moeten vooral gewoon doen en zorgen dat iedere euro die we uitgeven ook echt rendeert."

Uitstraling
In de komende vier jaar zijn het vooral de details die ertoe doen, volgens de BSD. "We moeten weer leren houden van onze mooie stad. Als ik wethouder werd zou ik ervoor zorgen dat onze stad zijn schoonheid uitdraagt. We hebben ruim 800 monumenten in Bergen op Zoom. Zorg dat die hun schoonheid kunnen tonen, dus weg met die zoutbak op de binnenplaats van het Markiezenhof, weg met die auto's op de Grote Markt die er vaak illegaal staan. We moeten zorgen dat elke foto die een toerist hier maakt en op Facebook plaatst een gratis advertentie wordt, en dat kunnen we bereiken zonder dat het veel hoeft te kosten. Bovendien moeten we de mogelijkheden voor leegstaande panden verruimen, zodat de stad meer uitstraling krijgt zonder dat mensen vastlopen in allerlei nodeloze regeltjes. Kijk ook naar de Engelsestraat: dat vind ik een prachtige straat, met zijn oude panden en vele bloembakken. Die staan er vaak tegen de regels in, maar in plaats van precariobelasting te heffen zouden we dat moeten toejuichen. De mensen daar maken iets van hun straat, ik zou zeggen dat mensen die dat doen een prijs verdienen! Zo is er veel te winnen, zonder dat we enorme investeringen hoeven doen."

Betrouwbaar
Met een zucht zegt Van der Kallen: "Ik weet dat ik niet het meest optimistische verhaal vertel. Ik maak van mijn hart geen moordkuil, men kent mij als een eigenwijze vogel en ik trek wel eens van leer. Maar ik probeer het algemeen belang te dienen en kan dus geen allemansvriend zijn. Mensen zijn wel eens boos om wat ik vind, maar ik voel me verantwoordelijk voor de toekomst, ik wil dat de generaties die na ons komen ook kunnen genieten van een mooi Bergen op Zoom. Hopelijk deelt iedereen die wens. Op financieel vlak zijn wij de meest betrouwbare partij, we vertellen het zoals het is, en dat doen we uit liefde voor de stad. Met ons verhaal spreken we niet alleen mensen met een socialistisch hart aan, maar ook de Bergenaar en Halsternaar die verantwoordelijkheid voelt voor de toekomst van zijn woonplaats. De schulden zijn er, daarvoor moet pijn geleden worden, maar met dat lijden helpen we onze gemeente aan een eerlijke toekomst voor de lange termijn. Misschien dat ik in de komende jaren stop als politicus, of misschien val ik zelfs wel om. Maar wat er ook gebeurt: ik hou van deze stad en wil er het beste voor. Daarom is een stem op BSD een goede stem."

Meer berichten