De brainstormsessie over het thema Energie Brabantse Wal.
De brainstormsessie over het thema Energie Brabantse Wal. Foto: Arian Nefs

Derde duurzaamheidsavond Woensdrecht

Algemeen

HOOGERHEIDE - Op 12 juli 2017 is de duurzaamheidsvisie vastgesteld door de gemeenteraad van Woensdrecht. Nu is het zaak om deze visie concreet te maken met een uitvoeringsprogramma. Maandagavond was hier weer een duurzaamheidsavond voor waarin de gemeente in overleg ging met inwoners, ondernemers en organisaties.

Deze duurzaamheidsavond was de derde binnen een jaar. De avond begon met een opening door wethouder Jeffrey van Agtmaal. Hij benadrukte hoe belangrijk duurzame energie is en zal zijn voor de Gemeente Woensdrecht.

Hierna was het woord aan Sara Comertbay, die een uitgebreide toelichting gaf over de duurzaamheidsvisie 2017-2035 van de gemeente en waarom het zo belangrijk is hier aandacht aan te besteden.

Deze duurzaamheidsvisie bestond uit vijf verschillende thema’s om als gemeente te bereiken voor 2035: Circulaire Economie; met als doel alleen duurzame materialen te gaan gebruiken. Energie Brabantse Wal; met als doel energie te verkrijgen uit hernieuwbare bronnen en onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Dit gepaard met het verlagen van de kosten voor het levensonderhoud van de inwoners. Bloeiende Brabantse Wal; voor een integrale benadering van bebouwing, landgebruik en natuur. Met als belangrijke boodschap dat we de waarde van het landschap moeten koesteren en moeten streven naar een minimale belasting voor mens en natuur. Kwaliteit leven; voor het streven naar een mogelijkheid om voor iedereen toegang te krijgen tot een hoge kwaliteit leven. Duurzame mobiliteit; waarin iedereen in de gelegenheid moet zijn om gebruik te kunnen maken duurzame vervoersmiddelen en alle voorzieningen die daarvoor beschikbaar moeten zijn.

De toelichting werd gevolgd door verschillende brainstormsessies (foto) per thema, waarbij alle aanwezigen in verschillende groepen ideeën uitwisselden. Vooral voor duurzame mobiliteit was veel belangstelling, met onder andere elektrisch rijden en plaatsen van meerdere laadpalen. Bij circulaire economie ging het vooral over het hergebruiken van gebruiksmiddelen in het dagelijkse leven. Tenslotte was er een vragenronde aan wethouder Jeffrey van Agtmaal.

Sara Comertbay geeft toelichting over de thema's.