Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Twan van den Brand was de sterkste in de elitewedstrijd.
Twan van den Brand was de sterkste in de elitewedstrijd. (Foto: Dennis van Loenhout)

Cross-spektakel houdt Huijbergen op de kaart

HUIJBERGEN – De geplande internationale veldrit kwam er niet. Afhakende sponsors maakten dat Wielercomité Huijbergen op het laatste moment de koers moest wijzigen. De nationale veldrit van 6 januari werd evengoed een spektakel, met een bijzonder gemeentelijk tintje. Huijbergen staat nog steeds op de kaart, nu is het op naar het NK Veldrijden van 2019.

In de bossen rond het prachtige parcours was het iets minder druk dan anders, maar aan de startlijn was het minstens zo druk als anders. "Vandaag vinden er elders geen andere crossen plaats, en Huijbergen is een mooie manier om het wedstrijdritme te behouden, met volgende week het NK in Surhuisterveen en over drie weken het WK in Valkenburg", zegt secretaris Jeroen van Wezel.

De strijd op de Nootjesberg en Tiestenduin – die laatste moest dit jaar voor het eerst geen twee, maar drie keer per ronde worden bedwongen – was hard. Bij de dames ging Inge van der Heijden er met de winst vandoor, bij de elite was het de op het allerlaatste moment ingeschreven Twan van den Brand die de sterkste bleek. Op de 31e en voorlaatste plaats van de elitewedstrijd prijkte een bekende naam: Jeffrey van Agtmaal. Juist, de wethouder.

Dat wethouder Van Agtmaal een fanatieke fietser is weten veel mensen, dat hij ook een wedstrijdlicentie heeft weet niet iedereen. Hijgend hangt hij na de finish over zijn fiets, waarvan het stuur nog een beetje scheef staat na een harde val in de afdaling van de Tiestenduin: "Ik weet ook wel dat ik hier niks te zoeken heb", zegt hij, "dit is een van de zwaarste parcoursen die er is."

Waarom hij dan aan het vertrek stond in "zijn" Huijbergen? "Over drie weken heb ik een etappekoers in Algerije. Ik heb veel op duur getraind deze winter, maar ik vond het nodig om eens een uurtje echt diep te gaan, met een hartslag van 180. En dat lukt hier wel. Qua techniek, ervaring en materiaal kwam ik flink wat tekort. Het was echt afzien, maar ik heb wel genoten. Wat een wedstrijd!" Het thuispubliek klapt hard voor de wethouder. Zijn collega Lars van der Beek feliciteert hem in het voorbijgaan: "Respect dat je dit hebt gedaan. En ik ben een klein beetje jaloers, als ik wat jonger was had ik óók meegedaan!"

Meer berichten