Zes lijsttrekkers deden hun best om de oudere kiezer over de streep te trekken.
Zes lijsttrekkers deden hun best om de oudere kiezer over de streep te trekken. Foto: Dennis van Loenhout

Politiek debat KBO

Algemeen

HOOGERHEIDE – In de 8 jaar sinds de KBO Hoogerheide / Woensdrecht voor de laatste keer een politiek debat organiseerde is er veel veranderd. Meer vergrijzing, meer dementie, meer kwetsbare ouderen en meer druk op het sociaal domein. Geen wonder dat alle politieke partijen de kans grepen om hun standpunten op ouderengebied uiteen te zetten. "Spetterende zaken", kwamen er niet echt aan bod.

De lijsttrekkers van VVD, CDA, ABZ, PvdA, D66 en AKT hadden een voorspelbare boodschap. Allemaal zeiden ze het beste voor te hebben met de ouderen uit hun gemeente. Aan de hand van zes stellingen hoopte de KBO hen te bewegen het achterste van de tong te laten zien, en dieper in te gaan op de achtergrond, het verhaal áchter het verkiezingsprogramma. Zover kwam het niet echt. "Jammer", vond KBO-voorzitter Christ de Weert. "We hadden gehoopt dat er meer punten naar voren zouden komen die de politiek echt aan het denken zouden zetten, of zaken die in onze gemeente echt ontbreken. Maar ondanks dat zijn we blij met de massale belangstelling. Ons doel is om verschillende partijen te verbinden en dat is vanmiddag zeker gelukt."

In grote lijnen waren de partijen het met elkaar eens, bijvoorbeeld over dat meer geld niet automatisch tot betere ouderenzorg leidt, maar dat het erom gaat effectief te zijn en geld aan de juiste zaken te besteden. Op details konden de lijsttrekkers het evengoed hartstochtelijk oneens zijn, dat de verkiezingen eraan komen werd al snel duidelijk. Het publiek, waarin zich ook enkele leden van politieke partijen en leden van maatschappelijke organisaties hadden verstopt, wees de politiek op enkele pijnpunten. Het feit dat de gemeentelijke loketten voor veel ouderen lastig bereikbaar zijn bijvoorbeeld. Volgens de PvdA – met debuterend lijsttrekker Wendy de Koning - is een loket in elke kern de oplossing, D66 – met debutant Thierry de Heer aan de microfoon – ziet meer in een mobiel loket. "Dat gaan we niet doen", vond Manus Bolders namens de VVD, hij wees er fijntjes op dat het gemeentelijke beleid het al lang mogelijk maakt dat een ambtenaar bij ouderen aan huis komt, als dat nodig zou zijn. "Dat noemen we service", aldus Bolders.

Een vrijwilligster van de BWI vertelde over een cursus die zij volgde op het vlak van dementie: "Ik was de enige vrijwilliger in een zaal voor professionals, ik zat niet op de juiste plek en liep tegen een muur aan." De boodschap was helder: het budget dat er is moet aan de juiste zaken besteed worden. Aan de juiste cursussen dus, zo vonden alle lijsttrekkers, maar ook aan het opleiden van mensen die met dementie te maken hebben: vrijwilligers en ook de politiek. "Maar vooral de partners", stelde AKT-voorman Ludo Bolders, "die mensen krijgen als eerste met dementie te maken. Zij moeten weten wat ze moeten doen en daar schort het aan." Lars van der Beek – die ABZ-lijsttrekker Hans de Waal verving - en CDA-kopman Jeffrey van Agtmaal, op dit moment beide wethouder, verdedigden hun gemeente door te stellen dat Woensdrecht zeer hoog scoort op de landelijke schaal van dementievriendelijkheid. Uit het publiek deed dat de knorrige opmerking "dat kan ook betekenen dat andere gemeenten het nóg slechter doen!" opstijgen. Ook op andere stoelen in de zaal leek de indruk te leven dat de politiek weinig weet van dementie en mantelzorg. Lars van der Beek reageerde fel: "We weten waarover we spreken. Ik ben notabene zélf mantelzorger!"

"Leeftijdsdiscriminatie" bleek een ander pijnpunt. Joop de Krom, van de Huijbergse KBO bracht dat punt ter sprake door zich hardop af te vragen waarom verenigingen meer subsidie krijgen voor jeugdleden dan voor senioren. D66 reageerde daarop met de mededeling dat haar verkiezingsprogramma stelt dat er een speciaal ouderenbeleid ontwikkeld dient te worden maar de rest van de politiek vond dat een brug te ver gaan. "We sluiten niemand uit, iedereen is belangrijk", was de algemene boodschap. AKT streeft zelfs naar een wethouder voor jeugd- en ouderenzorg, om dat te kunnen waarborgen. Zo kabbelde het debat door, over zelredzaamheid, decentralisatie, innovaties, wijkteams op sociaal beleid en de positie van cliëntondersteuners, onderhoud van de dorpskernen en het "levensloopbestendig" maken van de infrastructuur, met lijsttrekkers die hun best deden om de oudere kiezer voor zich te winnen. De echte verschillen bleven klein, maar er werd in elk geval fanatiek

"Het klonk allemaal wel bekend", vond AKT-er Ludo Bolders na afloop. "Dat is misschien ook omdat ik zelf al bijna 64 ben. Met het punt dat de jeugd op veel terreinen voorrang krijgt ben ik het wel eens, en dat is niet goed. Daarom streven wij ook naar een wethouder jeugd- en ouderenzorg, zodat de belangen van beide groepen even zwaar blijven wegen." VVD-voorman Manus Bolders trok de conclusie dat de middag "geen verrassing" was. "Maar op punten was het zeker een leerzame middag. We hebben kunnen laten zien dat we ook "nee" durven zeggen wanneer dat niet anders kan. Als politiek moeten we mensen niet naar de mond praten, maar moeten we realistisch zijn." Wendy de Koning maakte haar "debatdebuut", en noemde het KBO-debat "fijn". "Fijn dat er zoveel mensen kwamen meepraten", zei de kersverse PvdA-lijsttrekker, "we zagen veel emoties, maar we zagen ook dat op sommige zaken veel nadruk werd gelegd. Sommige zaken die hier zijn besproken leken groter dan ze in werkelijkheid zijn. Maar het was belangrijk om te kunnen luisteren, we gaan aan de slag met de feedback die we hier kregen." Ook D66-er Thierry de Heer beleefde zijn eerste debat. Gekscherend noemde hij zich met zijn 27 jaar "jong" om het over ouderenzaken te hebben. Ook hij wil naar aanleiding van het debat in gesprek blijven met de ouderen uit de gemeente: "na vanmiddag ben ik er nog steeds van overtuigd dat we een ouderenbeleid nodig hebben. We kunnen uit dit debat veel input meenemen, en we blijven in gesprek." Wethouder en ABZ-man Lars van der Beek hoorde enkele terechte opmerkingen, maar blijft benadrukken dat Woensdrecht al op dit moment een "fijne" gemeente is voor ouderen. "Er is al veel geregeld. Wanneer we met elkaar meer willen vastleggen, dan sta ik daarachter, maar dan moet dat gebeuren met input van de KBO, de Zonnebloem, de zorgcoöperaties en andere ouderenorganisaties. Op die manier kun je een goed ouderenbeleid borgen." CDA-er Jeffrey van Agtmaal kan zich vinden in die woorden en benadrukt dat het mooi is dat de politiek in Woensdrecht op dit onderwerp veelal op één lijn zit. "We zijn het vaak eens, daarom zijn er vanmiddag geen spetterende dingen naar voren gekomen", zegt hij, Toch heeft hij een kritiekpuntje: "Het is jammer dat sommige van de stellingen tegelijk een mening weergaven. Bijvoorbeeld de vraag of de mensen in onze gemeente voldoende zijn opgeleid voor de omgang met dementerenden. Daarmee insinueer je dat het op dit moment niet goed gaat en sabel je al die mensen neer die zich nu al keihard inzetten voor onze dementerenden. Dat is niet de bedoeling."

Zes lijsttrekkers deden hun best om de oudere kiezer over de streep te trekken.