Ontwerper Perry Schuurbiers vindt het ontwerpen van het Alters Insigne een grote eer.
Ontwerper Perry Schuurbiers vindt het ontwerpen van het Alters Insigne een grote eer. Foto: Dennis van Loenhout

Alters Insigne ontwerpen is "Hoogste eer"

Algemeen

HALSTEREN – Het Alters Insigne heeft een nieuwe ontwerper. Voor Halsternaar Perry Schuurbiers is die klus "hoogste eer" die een Spinool kan hebben. "Toen ik benaderd werd wist ik niet of ik het wel zou durven", geeft hij toe. Perry kan het zich nog nauwelijks voorstellen, maar straks draagt iedereen zijn werk. Hij won als ontwerper al heel wat prijzen, en het motto Oud Gedaon is Jong Geleerd is hem op het lijft geschreven, maar bij dat idee wordt Perry Schuurbiers toch even stil.


Hoewel hij pas 34 is, is Perry Schuurbiers een oudgediende in de wereld van carnavalsontwerpers. Perry is een rasechte Spinool, en toen hij opgroeide was de Vastelaoved vast verankerd in huize Schuurbiers. Als zoon van een ontwerper zat hij avonden lang naast zijn vader te tekenen. Daar bleek hij verdomd goed in te zijn, en op zijn vijftiende ontwierp Perry al zijn eerste wagen. Sindsdien won hij negen ontwerpersprijzen, vijf prestigieuze Mie d'n Oskars en drie vernieuwingsprijzen, onder andere met "zijn" bouwclub B.C. De Waterstraot. "Ontwerpen is mijn passie", zegt Perry, "ik hou ervan om bouwclubs een uitdaging te geven en een wagen te ontwerpen die perfect bij een club past. Elk jaar hetzelfde trucje doen is niks voor mij." Zijn uitgesproken stijl, die wel wordt omschreven als "kolossaal" en "bombastisch" maakte Perry tot een beroemd ontwerper. Geen wonder dat de Stichting Alterse Carnaval bij hem aanklopte, toen ze een vervanger zocht voor Diego Terroba, die in 2017 zijn laatste Alters Insigne ontwierp.

Voor Perry was dat even slikken. "De erfenis is enorm groot", zegt hij, "ik ben een enorm bewonderaar van Henny Knoet, die prachtige dingen heeft gedaan voor de Alterse carnaval. Ik wist eerlijk gezegd niet of ik wel in zijn voetsporen durfde te treden." Na lang nadenken, en de nodige aanmoediging vanuit de stichting, besloot hij de uitdaging toch te aanvaarden. Perry had al snel een idee, dat hij uitwerkte in een tekening, en een geboetseerd model. "Even wennen", lacht hij, "zowel qua tekenen als boetseren ben ik gewend aan het "grote werk". Een wagen is heel anders dan een isnigne, maar ik ben blij met wat het insigne geworden is. Dat het zo positief ontvangen is doet me goed."

Het resultaat is een insigne dat in typische Schuurbiers-stijl een hommage brengt aan Henny Knoet. "Het insigne straalt leut uit, en is in één keer duidelijk", zegt Perry, "maar het blokje waarin "Altere" staat is in Knoet-stijl, dat is mijn kleine hommage aan Henny."

Wat Perry betreft is wat carnavalsontwerpers doen een "kunstvorm" en is het jammer dat er steeds minder jonge ontwerpers komen. "Jongeren lijken vooral te gamen", zegt hij, "maar met gamen creëer je niks. Ik zou willen dat ze inzien hoe sexy het bouwen van een carnavalswagen is. Je maakt met je eigen handen, en samen met een fantastische groep, iets gigantisch. Iets kleurigs, dat leeft en dat overal bewondering oogst. Misschien lijken bouwclubs gesloten te zijn, maar het tegendeel is waar. Tegen jongeren die ontwerper zouden willen worden, zou ik zeggen 'stap gewoon binnen en doe het!' Ik kan alleen maar zeggen dat het prachtig is om te ontwerpen. En Vastelaoved is het mooiste feest dat er bestaat. De saamhorigheid en verbroedering zijn geweldig. Als je je bullen aantrekt valt klasse weg en is iedereen gelijk. Iedereen staat voor elkaar open en maakt plezier met elkaar, wat dat betreft zou het van mijn elke dag Vastelaoved mogen zijn. En het feit dat heel Altere dit jaar mijn werk draagt, dat is toch wel de hoogste eer voor een ontwerper."