De volledige ploeg bijeen. Jeugdleden Nick, Jens, Nowa, Tim, Nehvil en Phelan met leiders Mika, Rob, Wessel en Tim.
De volledige ploeg bijeen. Jeugdleden Nick, Jens, Nowa, Tim, Nehvil en Phelan met leiders Mika, Rob, Wessel en Tim. Foto: Dennis van Loenhout

Jeugdbrandweer: helden van de toekomst

Algemeen

HUIJBERGEN – Elk kind heeft er wel eens van gedroomd: branden bedwingen, mensen redden, kortom: brandweerman worden. En dat kan eerder dan je denkt. Onder de kundige leiding van échte brandweerlieden leidt de jeugdbrandweer in Huijbergen de helden van de toekomst op.

In september van vorig jaar verruilde hij de jeugdbrandweer voor de echte brandweer, en nu is hij jeugdleider. In die functie ziet Puttenaar Mika Dalhuisen (20) erop toe dat de jeugdbrandweerleden hun oefeningen correct afwerken. "De jeugdbrandweer, dat is leren over brand en brandveiligheid, trainen op een realistische manier maar ook leren over teambelang. En het is gezellig!", zegt hij, "als je na de jeugdbrandweer de opleiding start voor de echte brandweer ken je de basis. En of je nou doorgaat met de brandweer of niet, bij de jeugdbrandweer leer je hoe je brand kunt voorkomen en wat je kunt doen als het toch een keer misgaat. Je vergaart hier dus de kennis om jezelf en anderen te helpen als het nodig zou zijn."

Ondertussen moet de 15-jarige Nick van Boesschoten even bijkomen. Zojuist heeft hij als bevelvoerder de nasleep van een ongeval tussen twee auto's, waarbij brand ontstond, in goede banen geleid. "Maar dat was lastig en heel hectisch. Er gebeurt zo veel tegelijk, en je mag niks over het hoofd zien en niets vergeten. Maar dat is ook wat de jeugdbrandweer leuk maakt." Als zoon van een vader die bij de vrijwillige brandweer zat wist Nick al heel vroeg dat hij ook bij de brandweer wilde: "Ik wilde in de voetsporen van mijn vader treden. Vier jaar geleden mocht ik bij de jeugdbrandweer. Ik vind het geweldig om te doen. Of het mijn beroep wordt weer ik nog niet, maar het is mooi om te doen. Het is anders dan anders en je leert niet alleen veel over het werk van de brandweer, je weet ook hoe je brand moet voorkomen en dat is mooi."

Met zijn 11 jaar is Jens Dalhuisen het jongste lid van de Huijbergse jeugdbrandweer. "Mijn broer vertelde over de jeugdbrandweer en het leek me meteen supervet!", zegt hij. Jens heeft er nu twee maanden opzitten als jeugdbrandweerman en hij vindt het "superleuk". "Als er brand uitbreekt moet je de brandweer bellen, maar het duurt even voor die er is. Dan is het toch heel handig om te weten wat je moet doen?"