Burgemeester Adriaansen reikt de onderscheiding uit aan brandweerman Jan Boden.
Burgemeester Adriaansen reikt de onderscheiding uit aan brandweerman Jan Boden. Foto: Dennis van Loenhout

Brandweerman Jan Boden koninklijk onderscheiden

Algemeen

HUIJBERGEN – Tijdens de jaarlijkse feestavond van de vrijwillige brandweer, op 29 september in Huijbergen, werden verschillende jubilarissen in het zonnetje gezet. Terecht, want wie zich 20, 30 of zelfs 40 jaar vrijwillig inzet voor de gemeenschap verdient meer dan een schouderklopje. De Putse brandweerman Jan Boden kreeg zelfs een Koninklijke onderscheiding opgespeld.

Huijbergenaar Marty Bogers werd gehuldigd omdat hij 20 jaar actief is als vrijwilliger, Ossendrechtenaar Patrick Pijnen is al 30 jaar actief als brandweervrijwilliger, Huijbergenaar Louis Michielsen is al 40 jaar actief en Willy Gillesse zet zich zelfs al 45 jaar in als vrijwilliger. Het zijn maar een paar van de vele brandweervrijwilligers die al tientallen jaren hun vrije tijd opgeven om anderen te helpen in noodsituaties. Een passie die door burgemeester Adriaansen wordt geroemd. "Jullie passie voor jullie vak, jullie inzet en betrokkenheid blijven mooi om te zien. De Woensdrechtse gemeenschap is jullie er dankbaar voor." Speciale aandacht was er voor Puttenaar Jan Boden (58). Om medische redenen moet hij een punt zetten achter zijn actieve brandweercarrière. "Zeg maar gerust met héél veel pijn in mijn hart", zegt hij. Burgemeester Steven Adriaansen stak Boden een hart onder te riem, onder andere door hem te wijzen op het feit dat zijn beide zoons actief blijven bij het korps. Het ontlokte een glimlachje: "Ik weet zeker dat ik van hen nog veel verhalen zal horen", zegt hij, "zo is het net of ik er toch nog een beetje bij ben. Bovendien verlaat ik het korps niet helemaal, ik blijf betrokken bij het uitzetten van de oefeningen."

Boden werd benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau, onder andere voor zijn positieve levenshouding, zijn actieve houding en het feit dat hij zich 26 jaar lang belangeloos inzette voor de openbare veiligheid in Putte en omgeving. "Dit is apart", stamelt een zichtbaar verbaasde Boden, "het is heel leuk om zo'n waardering te krijgen, maar hier heb ik het niet voor gedaan. Als brandweerman doe je het voor de gemeenschap, daar gaat het om."