Gerdadien en Fonny Kuijlen nemen na 37 jaar afscheid van hun Beijaartshoeve.
Gerdadien en Fonny Kuijlen nemen na 37 jaar afscheid van hun Beijaartshoeve. Foto: Dennis van Loenhout

Fonny en Gerdadien Kuijlen nemen afscheid

Algemeen

WOENSDRECHT – Hun enthousiasme en vriendelijkheid maakten De Beijaartshoeve, die begon als boerderij maar later uitgroeide tot camping en recreatieboerderij, tot een succes. Gerdadien en Fonny Kuijlen vinden het tijd worden om van hun vrije tijd te gaan genieten. Gelukkig vonden ze enthousiaste opvolgers. Toch doet het afscheid van Woensdrecht een klein beetje pijn.

Ver weg gaan ze gelukkig niet. In oktober verhuizen Fonny (66) en Gerdadien Kuijlen (62) naar hun nieuwe woning in Hoogerheide. Daar gaan ze genieten van hun welverdiende vrije tijd. "Al kunnen we daar ons weinig bij voorstellen", geven ze toe, "hier op de Beijaartshoeve konden we nooit stilzitten, was er altijd wat te doen. Hoe het is om niet meer continu iets om handen te hebben? Dat weten we niet, maar het idee voelt fijn. We hebben in elk geval al een mooie vakantie naar Spanje gepland, daarna zien we wel verder."

In 1975 gaven Fonny en Gerdadien elkaar het jawoord. In 1980 namen ze de Beijaartshoeve, het boerenbedrijf van Fonny's vader, over. "We begonnen als een klein, gemengd boerenbedrijf", vertelt Fonny, "maar ons bedrijf was te klein om er de kost mee te verdienen. We moesten dus kiezen: uitbreiden, of iets anders erbij doen." De keuze viel op het laatste." In 1991 openden Fonny en Gerdadien een camping en boerderijwinkel bij hun boerenbedrijf.

Spannend

Gestaag won boerderijcamping De Beijaartshoeve aan populariteit. "Tegenwoordig is de promotie van toerisme en recreatie in onze regio uitstekend geregeld vanuit de gemeente, de ondernemersvereniging Brabantse Wal en de VVV", vertellen Gerdadien en Fonny, "maar toen wij begonnen was dat nog niet zo. We moesten het allemaal zelf uitvinden. Dat was leuk, maar ook spannend." Toen de supermarkt in 2002 uit het Woensdrechtse dorpshart verdween nam de winkel van Fonny en Gerdadien een deel van die functie over.

Boerengolf

In 2005 brachten ze het concept "boerengolf" naar Woensdrecht. Hun enthousiasme maakte De Beijaartshoeve tot de geliefde vakantieplek die het is. "In de jaren '80 zag het er voor ons bedrijf niet goed uit", zegt Fonny, "als boer liep ik overal tegen muren van regels op. Ik ben blij dat we de stap naar de recreatie hebben gemaakt. We hebben op de camping altijd te maken met vrolijke gezellige mensen, en dat is ons op het lijf geschreven. Als mensen het bij ons niet naar de zin hebben, voelen wij ons óók niet goed. Daarom hebben we altijd op de kleine dingen gelet. Iedereen die hier aankwam kreeg bijvoorbeeld altijd een kopje koffie. Dat is gastvrijheid, dat zit in jezelf."

Vertrouwen

Een paar jaar geleden speelden Fonny en Gerdadien voor het eerst met de gedachte om het rustiger aan te doen. Met enkele geïnteresseerde overnamekandidaten kwamen ze ver, maar telkens liep het mis op financiering.

Uiteindelijk lukte het toch: op 6 oktober nemen Patrick en Jacqueline Sommeling, van de Ossendrechtse zorgboerderij De Leemberg, de Beijaartshoeve over. "De zeskampen en het boerengolf verdwijnen, maar de camping blijft bestaan", zegt Gerdadien, "en de dieren die de zorgboerderij meebrengt zorgen voor de nodige levendigheid. Dat is ook leuk voor de campinggasten. Het belangrijkste is echter het enthousiasme van Patrick en Jacqueline. Daarin herkennen we onszelf, en dat geeft ons het vertrouwen dat de Beijaartshoeve in goede handen is."

Al maanden zijn Gerdadien en Fonny bezig met het uitzoeken en opruimen van hun spullen. "Dat is toch een soort rouwproces", zucht Fonny, "we maken zelf de keuze om te stoppen, maar de Beijaartshoeve is ons jarenlang dierbaar geweest. Dus het is soms moeilijk, maar dit is ook een mooie manier om het af te sluiten. En we kijken echt uit naar de rust."

Gerdadien vult aan: "We zijn vooral dankbaar. Die dankbaarheid zijn we wel verschuldigd aan al die mensen die ons jarenlang hun vertrouwen hebben gegeven en met ons van De Beijaartshoeve hebben genoten. Het was een mooie tijd."

Afscheidsreceptie

Op vrijdag 29 september sluiten Fonny en Gerdadien Kuijlen die mooie tijd officieel af, met een afscheidsreceptie op hun hoeve. Van 14.30 uur tot 17.00 uur is iedereen welkom. Fonny en Gerdadien hopen dat het nog één keer beredruk wordt op hun bedrijf.