Burgemeester Frank Petter spreekt Jef Pelgrims toe.
Burgemeester Frank Petter spreekt Jef Pelgrims toe.

Tante Louise-bestuurder Jef Pelgims geridderd

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Tante Louise-bestuurder Jef Pelgims gaat op 1 september met pensioen. Na het voorlezen van zijn verdiensten vroeg burgemeester Petter zich tijdens het afscheid van Pelgims af: "Wat volgt er nu nog?" Die vraag beantwoorde hij meteen: een koninklijke onderscheiding. Jef Pelgrims werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tijdens een rijk gevulde middag met mooie woorden en optredens in de Bergse schouwburg De Maagd nam Pelgrims officieel afscheid van zijn collega's en samenwerkingspartners. Vlak voor de burgemeester het woord nam zong de Belgische kleinkunstzanger Guido Belcanto zijn lied "Mijn vriend", dat draait om de regel "mijn vriend, ik moet u iets vertellen." Iets te vertellen had burgemeester Petter zeker.

Hij nam de aanwezigen mee op een "intrigerende reis door een grillig zorglandschap". Pelgrims werd in 1993 bestuurder van wat toen nog de Stichting Savelanden was en later Tante Louise werd. Pelgrims reorganiseerde drastisch, en wist van TanteLouise een vernieuwende, innovatieve zorgorganisatie te maken. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe ABG, maar ook voor het woonzorgcentrum Vissershaven, waar technologische innovaties helpen om goede zorg voor de oudere en dementerende bewoners vorm te geven. Maar naast zijn drukke directeursfunctie was Pelgrims bovendien actief in ontelbare "onbezoldigde" functies, vaak ook in de zorg. En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan blijft Pelgrims ook na zijn pensionering actief, onder andere als voorziter van de afdeling Vosselaar van het Rode Kruis Vlaanderen, en toezichthouder bij de Orion Zorggroep in Turnhout.

Een indrukwekkende erelijst, vond Petter, die stelde dat het voltallige college trots is op een innovatief woonzorgcentrum als Vissershaven. "We zijn ook trots op de wijze waarop je mensen met een beperking altijd met groot respect centraal stelde", aldus de burgemeester tegen Pelgrims. Die was zichtbaar emotioneel toen hij zijn Ridderorde in ontvangst nam. Pelgrims nam afscheid bij een staande ovatie.

Jef Pelgrims is zichtbaar emotioneel na het ontvangen van zijn Ridderorde.
Jef Pelgrims is zichtbaar emotioneel na het ontvangen van zijn Ridderorde.
Guido Belcanto zingt