Frans Nefs
Frans Nefs

Jaarboek heemkundekring

Algemeen

HALSTEREN -  Bij heemkundekring Halchterth vindt op donderdag 21 maart in ‘t Hof van Ram de presentatie en uitreiking plaats van het jaarboek 2024. 

De titel is van het jaarboek is ‘Alles is bladvulling’ en de auteur is Frans Nefs. Niet alleen wordt die avond het boek uitgereikt maar er is ook een leuk programma eromheen. 

Tevens is het voor de aanwezigen op deze avond mogelijk het boek mee te nemen. Extra boeken zijn te koop tegen de prijs van €16.95. 

Ledenvergadering 

De heemkundekring nodigt leden uit voor de vergadering van woensdag 28 februari aanstaande in heemhuis Hof van Ram, De Beeklaan 29A. Aanvang van de bijeenkomst is 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Besproken worden onder meer: de stand van zaken monumenten-informatiebordjes, oproep kandidaat bestuursleden (aanmelden kan bij het bestuur), Werkgroep WO II, herdenking neerstorten van vliegtuig aan de Hemelweg, evaluatie fotopresentatie over huize St. Elisabeth door Janus van der Zande, presentatie jaarboek 2024, schenkingen. Na de pauze verzorgt Conny van den Eijnden een lezing over de herkomst van namen.
               
In de vorige ledenvergadering van heemkundekring Halchterth werden onder andere mededelingen gedaan over het overlijden van Dingeman van Schilt (86) die al sinds 2003 lid was en vele jaren de tuin van het heemhuis heeft bijgehouden.

Aan de Zweedse woningen wordt volop gewerkt; Willem Kruf attendeerde Halchterth op een podcast over het verhaal van de autobusramp van 1925 nabij de Thoolse brug, te beluisteren op https://bhic.fireside.fm/18vervolg

Naar aanleiding van de tentoonstelling van de cafeetjes wordt geattendeerd op een aantal cafés van Oude Molen en Lepelstraat. Dit wordt doorgegeven aan Wil Mouwen om een en ander aan te vullen.

Winnaars van de heemkundequiz Sjef Robben en Geert Meesters ‘mogen’ voor november de volgende heemkundequiz organiseren.

Heemkundekring Halchterth heeft een goed jaar achter de rug met veel activiteiten, alleen de kosten voor energie rijzen de pan uit.

Voor de onderlinge fotocompetitie hebben 60 mensen een stem uitgebracht. De mooiste foto is van Ger Henning; het mooiste bord met de foto’s van de molens is van Janus van der Zande.

Er wordt een oproep gedaan voor iemand die de voorraad jaarboeken wil beheren.

 Activiteitenkalender:

Dinsdag 20 februari            maandelijkse fotopresentatie door Janus van der Zande, aanvang                                     14.00
Donderdag 22 februari         Dialectavond, aanvang 19.30
Woensdag 28 februari         Ledenvergadering met om 20.45 lezing over herkomst van
                                         namen door Conny v.d. Eijnden
Dinsdag 12 maart          maandelijkse fotopresentatie door Janus van der Zande, aanvang                                  14.00
Donderdag 21 maart         Presentatie jaarboek Frans Nefs en dialectavond
Donderdag 27 maart          Ledenvergadering met om 20.45 een lezing door Fred van de
                                         Kieboom over de Linie van de Eendracht en omgeving, de
                                  oudste linie van Nederland
Donderdag 25 april          Jaarvergadering
Woensdag 29 mei                 Ledenvergadering en lezing door Jan van Wijk over Maria
Juni                                        geen vergadering
Juli                                         geen vergadering
Donderdag 29 augustus         Ledenvergadering
Woensdag 25 september    Ledenvergadering en lezing Jan van Trijen over meekrap