Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Nieuwjaarsreceptie Halchterth Foto: Bep Tielemans

“Onze omgeving is uniek in de wereld”

Algemeen

HALSTEREN - Heemkundige studiekring Halsteren en Lepelstraat mocht vele belangstellenden verwelkomen op de nieuwjaarsreceptie in heemhuis Hof van Ram. Voorzitter Anton van Oost blikte eerst terug op het voorbije jaar en ging vervolgens onder meer in op het Geopark Scheldedelta, waarvan alle leden onlangs een boekje hebben ontvangen. 

Activiteiten

“De grootse klapper in 2023 was gelijk de Watersnoodtentoonstelling en het Watersnoodboek waar massaal belangstelling voor was. De Watersnood leeft nog steeds enorm in Halsteren en Lepelstraat en dat kan ook niet anders gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen met veel slachtoffers.
Wat activiteiten betreft heeft heemkundekring Halchterth natuurlijk weer het volgende gedaan; Koningsdag, Schilderijenexpositie, Postzegeldagen, Monumentendag, Grote clubactie van de RABO Club Support met een mooie opbrengst, Sinterklaas is geweest, Heemkundequiz, Kerstsamenzang, Fototentoonstelling met onderlinge competitie.”

Heemhuis in de verkoop

“Begin november 2020 vernamen wij uit de pers dat de gemeente ons museum en heemhuis Hof van Ram op een lijst van verhandelbare objecten had geplaatst en dat we per 1 juli 2021 op straat zouden komen te staan. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en de gemeente gaat het heemhuis niet meer verkopen maar verhuren aan ons. We krijgen een huurcontract voorgeschoteld. We wachten er al weer een half jaar op. We zijn benieuwd wat de voorwaarden zijn. Grootste probleem nu zijn de energiekosten. Deze zijn nagenoeg verdubbeld van 4000 naar bijna 8000 euro.”

Energiekosten

“Ons ledental is gegroeid naar 750 leden, dit betekent dat we per lid een tientje kwijt zijn aan energiekosten. We hebben de contributie wat verhoogd zodat we de ergste klappen kunnen opvangen. In 2024 gaat daarom de contributie naar 17,50. We houden dan na aftrek van de energiekosten 7,50 per lid over om het heemhuis te onderhouden, de werkgroepen te ondersteunen en u regelmatig een jaarboek te geven.

Nu we bij het jaarboek zijn, u heeft recentelijk het boekje Geopark Scheldedelta gekregen.”

Uniek

“Wat ooit begon in Halsteren met een actie van de Dorpsraad om een fietsroute aan te leggen langs de Linie van de Eendracht is uitgegroeid tot een megaproject en onderdeel geworden van het Geopark. In april 2024 zal onze omgeving een Unesco Geopark worden. 

Waarom? Omdat onze omgeving uniek is in de wereld. Met verdronken dorpen zoals Polre en Hildernisse, de verdronken stad Reymerswael, de prachtige en unieke ligging van Halsteren en Lepelstraat op de Brabantse Wal met de scherpe scheiding tussen zand en klei behoort onze omgeving tot de meest unieke van de wereld. 

Nergens ter wereld zit zo veel geschiedenis met circa 250 verdronken dorpen in de grond. We lopen dagelijks over onze geschiedenis zonder het te beseffen. Nergens ter wereld is het landschap zo sterk tot stand gekomen door een rivier (de Schelde), die de Brabantse Wal heeft gevormd en de Oosterschelde heeft uitgesleten en de zee, die geeft en neemt.”

Geoparken

“Wat u natuurlijk al lang wist is dat Halsteren en Lepelstraat en omgeving tot het mooiste gebied van Nederland behoort. We beseffen ons dat niet helemaal, we zien dat zelfs niet, we weten niet beter, want het is voor ons gewoon. Maar nu met de titel Unesco Scheldedelta Geopark wel iets om heel trots op te zijn. 

Er zijn in de wereld 195 Geoparken in 48 landen. Nederland kent slechts 1 Geopark de Hondsrug. Dit jaar dus 2. Geoparken omvatten voornamelijk heel veel ruige landschappen, voorbeelden zijn de Eifelvulkaan in Duitsland, De Baskische kust, Het eiland Lanzarote en Lesbos, De Shetlandeilanden. Wat dit gaat betekenen voor Halsteren en Lepelstraat weten we nog niet. Maar als er ineens een bus met Japanners door de Dorpsstraat rijdt,  weet u waarom.”

Vrijwilligers

“Om als vereniging, welke een pand in beheer heeft, gezond te blijven hebben we leden en vrijwilligers nodig. Gelukkig gaat dat goed en we behoren tot de grootste verenigingen binnen de gemeente. 

Om dit pand draaiende te houden zoeken we nog vrijwilligers. Ondanks dat we heel veel leden hebben zoeken de werkgroepen nog hier en daar versterking: een interieurverzorgster. Weet u iemand laat het ons weten. Een vergoeding is bespreekbaar. Wilt u wat betekenen voor de heemkundekring laat het ons ook weten. En hoe meer leden hoe beter.”

Jaarboek

“In maart hopen we met het volgende jaarboek te komen, geschreven en getekend door Frans Nefs. De titel van het boek hou ik nog even voor me”, aldus voorzitter Anton van Oost van Halchterth in zijn nieuwjaarstoespraak.

Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Nieuwjaarsreceptie Halchterth
Halchterth
Halchterth