Heemkundequiz bij Halchterth.
Heemkundequiz bij Halchterth.

Ledenvergadering en Heemkundequiz bij Halchterth

Algemeen

HALSTEREN/LEPELSTRAAT - Heemkundige studiekring Halsteren en Lepelstraat nodigt de leden uit voor de vergadering van woensdag 22 november. De zaal in heemhuis Hof van Ram aan De Beeklaan 29a gaat open om 19.30 uur, de ledenvergadering begint om 20.00 uur. Aansluitend is de jaarlijkse Heemkundequiz waarbij iedereen welkom is, ook niet-leden. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere terugblikken op de lezing heraldiek en tentoonstelling over cafés die onlangs plaatsvonden. Vooruitgekeken wordt op de Nieuwjaarsreceptie van zondag 14 januari - vanaf 13.30 uur - en de komende onderlinge fotocompetitie van Halchterth met expositie van 18 december 2023 tot 14 januari 2024. Er wordt een oproep gedaan voor bezorgers van een boekje over Unesco Geopark Scheldedelta. De lezing onlangs van Willem de Weert was zeer druk bezocht. Ongeveer vijftig belangstellenden waren naar het heemhuis gekomen. Ook de dialectavond in het heemhuis werd zo druk bezocht, was hartstikke gezellig en de liedjes kwamen goed over. Na de pauze was er een quiz Frans Nefs had hiervoor A6 boekjes met vragen gemaakt die gretig aftrek vonden.

Wout Huijgens deed bij de vorige bijeenkomst verslag van een bijeenkomst met de gemeente waarbij gesproken is over financiën. De subsidie 2023 is nog niet binnen. Bij het vervangen van de cv ketel is het bestaande eco systeem door de monteur niet aangesloten, met als gevolg dat wij 275 kuub extra gas verbruikt hebben. Dit vertegenwoordigt een bedrag van 350 euro, dit krijgen we terug. Wat betreft achterstallig onderhoud, de cv ketel is vervangen en het dak is gereinigd. Alleen de westgevel is geschilderd, de rest volgt. In het kader van energiebesparing worden boven de tl balken vervangen door ledlampen. Ook wordt er een glazen wand geplaatst boven achter de trap zodat als er boven gebruik gemaakt wordt van de ruimte niet de hele schuur verwarmd wordt.

Ook is er gevraagd om een doorstroomtoestel in plaats van boiler in de keuken. Dat betekent ook dat het aantal groepen in de meterkast uitgebreid moet worden. Medewerkers van beheer komen dit bespreken. 

Inzake een straatnamencommissie is gevraagd of iemand van de heemkundekring aan de commissie deel kan nemen zodat Halchterth hierin ook inspraak kan hebben. 

Het pand waarin heemhuis Hof van Ram is gevestigd, wordt niet meer verkocht dus vindt de gemeente dat de huurovereenkomst vervangen moet worden door een marktconforme huur. Daar zijn ze nog niet aan uit. Eerstkomend jaar blijft de huurprijs zoals die was.

De Rabo Clubactie heeft ons 942,02 opgeleverd, weer een prachtig bedrag dat de heemkundekring goed wil besteden. Halchterth was tweede in de sector cultuur.

Door de penningmeester is aan het bestuur voorgesteld de contributie met ingang van 2024 te verhogen naar  €17,50. Er werd unaniem ingestemd door de aanwezige leden.

In december is er geen ledenvergadering, de eerstvolgende is op donderdag 25 januari, gevolgd door een presentatie van Janus van der Zande over het bejaardenhuis vroeger en nu.

Deelname aan de Heemkundequiz op 22 november is gratis, ook niet leden zijn welkom. U kunt alleen maar ook samen met iemand anders meedoen. Aanvang rond 20.30-20.45 uur.