Marinierskapel
Marinierskapel

Muziekvereniging De Hoop 150 jaar

Algemeen

OSSENDRECHT - Het jaar 1874 is amper vier weken oud als enkele vooraanstaande heren van de gemeente Ossendrecht zich in de avond na werktijd naar het gemeentehuis begeven. Vaak hebben ze het er onder elkaar informeel over gehad en nu moet het er maar eens van komen. Ze willen een harmonie oprichten. Deze 24ste januari 1874 worden spijkers met koppen geslagen. 

Men was niet onvoorbereid naar deze bijeenkomst gekomen want men gaat enkele dagen later over tot de oprichting van een Ossendrechts muziekgezelschap, op 26 januari 1874 worden aandelen uitgegeven om de vereniging van start te laten gaan. Het eerste optreden staat al op de agenda. Op 12 mei 1874 rukt de Ossendrechtse harmonie uit ter gelegenheid van Koning Willem lll die op deze dag zijn 25-jarig jubileum als vorst viert.

Bijna anderhalve eeuw terug begreep men al dat muziek een verrijking is van iemands leven. Elke feestelijke gebeurtenis in het dorp werd opgeluisterd met muziek van De Hoop, vandaag de dag is dat altijd nog zo. In 2024 is het dus 150 jaar geleden dat Muziekvereniging De Hoop is opgericht. Dat jubileumjaar wil De Hoop natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De muziekvereniging staat voor een gedegen muzikale opleiding met passie voor muziek, behorend tot het DNA van het dorp, tot het cultureel erfgoed van Ossendrecht en en hoopt dit nog heel lang vol te houden. Hoogtepunt in haar historie is het behaalde Nederlands kampioenschap in de hoogste muzikale klasse. Een prestatie waar de huidige muzikanten nog altijd bijzonder trots op zijn!

Momenteel is De Hoop druk bezig met de voorbereidingen van het 150- jarig bestaan dat groots wordt gevierd. Er zijn immers weinig verenigingen die een zo lang bestaan mogen meemaken. Enkele jubileumactiviteiten die nu in voorbereiding zijn: * Feestavond voor de leden op exact 26 januari 2024; * De Marinierskapel der Koninklijke Marine zal op 22 maart 2024 een spetterend concert geven in de sporthal van de Drieschaar in Ossendrecht; * Op 9 juni 2024 organiseren we een muzikale dag met allerlei bevriende muziekverenigingen op de Markt in Ossendrecht; * Op 23 november 2024 staat er een groots jubileumconcert op de planning, tevens in de sporthal van de Drieschaar. Kortom: het belooft een mooi jubileumjaar, voor heel de regio, met als eerste grote happening het concert van de Marinierskapel. De kaartverkoop begint nu. Wordt vervolgd.

150 jaar De Hoop
150 jaar De Hoop
150 jaar De Hoop
De Hoop/marinierskapel
Muziekvereniging De Hoop in Ossendrecht bestaat maar liefst 150 jaar viert dit jubileum om te beginnen met een optreden door de Marinierskapel.