Twan Simons
Twan Simons Foto: Dennis van Loenhout

Volluk: Slimme onderwijzer

Algemeen

Slimme onderwijzer

Allereerst wil ik alle lezers een heel goed nieuwjaar toewensen en hoop dat al uw positieve verwachtingen uit mogen komen dit nieuwe jaar.

Een paar weken geleden las ik een artikel over de moord op president J.F. Kennedy.
Het was op 22 november 60 jaar geleden dat in de stad Dallas/Texas, de toen zeer populaire president van de U.S.A. werd doodgeschoten. Dit zijn van die gebeurtenissen die je heel je leven bijblijven, zo van waar was ik toen de wereld beefde.

Zo ook met de zesdaagse oorlog in Israël, de Bijlmerramp, de Twin Towers enzovoort. De tijd stond heel even stil.

Hoe beleefde ik dit? 

Het was zaterdagmorgen dat ik op school kwam, waarom wij op zaterdag naar school moesten daar heb ik geen tastbare herinnering aan. Het kan zijn dat het iets te maken had met de verbouwing van de Hadrianusschool en het bijbehorende klassentekort. Er zaten toen ook klassen in het gebouw van de brandweer, het wit/gele kruisgebouw en de Wittenhorst.


Wijzelf hadden toen nog geen televisie, en omdat ik op tijd naar bed moest had ik van heel het gebeuren niets meegekregen. Maar op het schoolplein werd alleen gemopperd: dat de populaire cowboyserie Bonanza niet werd uitgezonden.

In de klas vertelde de onderwijzer* er wel iets over, nu was dat blijkbaar een hele slimme man, want hij wist direct te vertellen ‘dat de Russen/die communisten’ de daders waren. Dat hij voor deze ontknoping een lintje verdiende was voor ons zeker, vooral als je bedenkt dat ze op dit moment nog steeds niet weten wie erachter zat (of ze vertellen de waarheid niet).


* Vroeger hadden we op de lagere scholen onderwijzers en juffrouwen als leerkracht, en later kregen ze als titel leraar.

Radio

In die tijd had je op zondagmiddag een radiopraatje van mr. G.B.J. Hiltermann, ik meen altijd zo rond etenstijd. Ook mijn vader luisterde ernaar, wij mochten daar niet doorheen praten. “Stil!, Hiltermann is op de radio!” werd er dan gezegd.
Nu was dit een vreselijk rechtse journalist die hel en verdoemenis predikte, zeker over de communisten. En wij moesten ons allen weerbaar maken anders verdwenen alle mannen in de Russische zilvermijnen, zo hield hij ons voor.

Ik vond deze tirade altijd erg saai, dit praatje duurde dan voor ons gevoel ook nog heel lang ook.

Er staat mij nu bij dat deze onderwijzer ook een groot liefhebber geweest moest zijn van deze mr. G.B.J. Hiltermann, zijn preken gingen er bij wijze van spreken in als Gods woord in een ouderling. Vandaar dat hij zo snel was met zijn bevinding.
Deze meneer mocht ook nooit bij zijn voornaam genoemd worden, het was altijd meester G.B.J. Hiltermann, snel sprak iedereen ook van geebeejee! Al moet ik toegeven dat door de verzuiling in ons omroepland wel sprake was van een eenzijdig gekleurde berichtgeving.

Voor de jongeren onder ons

J.F. Kennedy was toen de jongst gekozen president van de U.S.A. en was zeer geliefd. Ook mede omdat hij een jeugdige echtgenote had gevonden en ze een vlotte uitstraling hadden. Hij was anders dan die oude stijve, conservatieve presidenten die ze daarvoor hadden.
Hij kwam voort uit een schatrijke katholieke Ierse immigrantenfamilie en ze waren opgeklommen tot een vooraanstaande en toonaangevende familiedynastie.
Echter later werden enkele broers van hem ontmaskerd, en zijn er vele boeken over geschreven.


Tot de volgende Volluk!

Twan Simons