Bij de nieuw gebouwde Leeuwerik werd de vlag van Vogelenzang geplaatst.
Bij de nieuw gebouwde Leeuwerik werd de vlag van Vogelenzang geplaatst. Foto: Dennis van Loenhout

“Geluksvogels” blij met dorpshart

Algemeen

HALSTEREN – Een feesttent, een grote kerstboom, gezellige muziek en een gehesen vlag: daarmee werd afgelopen week gevierd dat het Halsterse dorpshart, na tien jaar, eindelijk gereed is. Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander, drukte de bewoners op het hart: “Jullie zijn allemaal geluksvogels!”

Geluksvogels, zo voelen de bewoners van project Vogelenzang zich in elk geval, ook zonder dat Marc van der Steen ze erop wijst. Jo Bennaars – van Eekelen woont al  elf jaar in de Merel, maar nu met meer plezier dan ooit: “Vroeger had ik een eigen huis, maar daar zou ik echt niet meer naar terug willen!” zegt ze. De renovatie maakte ze van A tot Z mee, maar overlast heeft ze nooit ervaren: “Nee, het was juist harstikke leuk, en kijk eens hoe mooi het is geworden!”

Nog maar vier weken geleden nam Peter de Groen zijn intrek in de Leeuwerik, maar ook hij wil niet meer weg: “Ik kom uit Bergen, maar ik wilde heel graag in Halsteren wonen, veel gezelliger!” zegt hij, “en het bevalt me zo goed dat ik nu al weet dat ik niet meer weg wil. Het plein is prachtig, en energieneutraal wonen is ook erg fijn. Ik heb geen spijt van mijn verhuizing!” 

Wethouder Joey van Aken kijkt ook tevreden naar het Halsterse dorpshart. Hij stelt dat het project er nooit was gekomen zonder de inzet van zijn voorgangers Ton Linssen en Patrick van der Velden. Ook noemt hij supermarkteigenaar Chris Grinwis als kartrekker. Dat laatste kan op waardering rekenen, onder andere van oud-winkelier Joost Vermeulen, die met Grinwis aan de basis van het plan, en de Halsterse winkeliersvereniging stond: “Chris zou, net als ik, hebben geconcludeerd dat we een resultaat hebben bereikt om trots op te zijn. Het was niet altijd makkelijk, maar het plein is prachtig geworden en de twee supermarkten versterken het toch al uitstekende winkelapparaat van Halsteren. Al met al is het precies geworden zoals we het al die jaren geleden voor ogen hadden.”

Terwijl Vermeulen die woorden uitspreekt wordt hij aangeklampt door oud-wethouder Ton Linssen. Die reikt hem de hand, en Vermeulen pakt die aan: “We hebben meningsverschillen gehad, maar dat betekent niet dat we ruzie hebben, dus natuurlijk schud ik hem de hand”, zegt Vermeulen, “ik heb de afgelopen jaren wat gezondheidsproblemen gehad, en hij ook, dus ik ben blij dat we hier allebei staan. Net zoals het project geldt gelukkig ook voor ons: eind goed, al goed. Het enige dat zeer doet, is dat Chris hier vandaag niet is. Hij zou het fantastisch hebben gevonden.”