Laadpaal elektrische auto's.
Laadpaal elektrische auto's.

Thuis elektrisch laden heeft grote invloed

Algemeen

Het hebben van een eigen oprit en dus de mogelijkheid om thuis te laden, heeft grote invloed op de mate waarin Nederlanders elektrisch rijden omarmen. 

Van de huidige EV-rijders hebben liefst acht op de tien een eigen oprit. Van de Nederlanders die daar niet over beschikken is een derde niet van plan in de toekomst elektrisch te gaan rijden. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf en laadpaalleverancier Zonneplan onder 2000 Nederlanders. Zonneplan roept gemeenten op flexibeler te kijken naar alternatieve thuislaadoplossingen. Het onderzoek laat zien dat het percentage mensen met een elektrische auto momenteel ruim vier keer hoger is onder mensen met een eigen oprit (18 procent) dan onder mensen zonder eigen oprit (4,2 procent).

Verder in de toekomst kijkend lijkt dat verschil alleen maar groter te worden.

Zo verwacht ruim de helft van de ondervraagden met thuislaadmogelijkheid (54 procent) binnen vijf jaar elektrisch te rijden, tegen ‘slechts’ 30 procent van degenen die deze mogelijkheid niet hebben. Eveneens verwacht bijna een derde van laatstgenoemde groep überhaupt niet elektrisch te gaan rijden, terwijl dit bij Nederlanders met eigen oprit minder dan een vijfde is.