Afbeelding

Mijlpaal voor multifunctionele doorzetter

Algemeen

OSSENDRECHT – De derby ODIO-WVV’67 stond vooraf in het teken van een uniek jubileum. Op gepaste wijze stond de thuisclub stil bij het 250e optreden van Albert van der Kooij in de groen-witte hoofdmacht. 

De jubilaris ontving uit handen van voorzitter Roger Withagen naast bloemenhulde een standaard met inscriptie als tastbare herinnering. In de daaropvolgende wedstrijd werd de persoonlijke mijlpaal niet voorzien van een extra feestelijk tintje. Koploper WVV’67 vergrootte met een 0-5 overwinning de Ossendrechtse zorgen!

Feestvarken Albert van der Kooij deelde als basisspeler volledig mee in de malaise en bezorgde met een fout op Sander van ’t Hof voor een penalty. Het leed was toen al geschied.

Spado

Volgens insiders had de teller voor Albert van der Kooij (32) al ver boven de 300 duels kunnen uitsteken. “Klopt, maar door omstandigheden maakte ik pas op mijn twintigste mijn debuut. Na alle jeugd- en juniorenelftallen ben ik een ruim een seizoen ertussenuit geweest. Ik volgde toen de opleiding sportmarketing aan Johan Cruijff College. Voetballen bij ODIO verschafte mij geen benodigde sporttopstatus. Zodoende heb ik me toen bij Spado op de middel en lange afstanden toegelegd. In het seizoen 2011-2012 mocht voor de beker tegen Steen debuteren. In de competitie trad ik uit bij in de derby tegen Grenswachters voor het eerst aan. We verloren met 2-0 en bij allebei de goals was ik in negatieve zin betrokken”, knipoogt Albert van der Kooij.

Crazy

Ondanks een valse start deed toenmalig coach Johan Pietjouw regelmatig een beroep op de allrounder. “De selectie was in die tijd niet zo heel breed en het ging ook niet zo heel geweldig. Pietjouw werd de laan uitgestuurd doch de interne opvolging met de tandem Withagen/Leemans kon de degradatie niet voorkomen. Het bleek de opmaat voor een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Hoewel ik dat seizoen onder Wim Blommerde niet veel speelde mocht ik toch in de kampioenswedstrijd uit bij WVV’67 opdraven.”

Markant

Aan Albert van der Kooij kleeft het imago van de zogenaamde ideale twaalfde man. Door zijn multifunctionele inzetbaarheid rouleerde hij door heel het elftal. Een markante voetballer die ooit in een invalbeurt vier treffers tegen Hansweerts Boys liet optekenen. “In de goal heb ik nog niet gestaan, verder speelde ik op iedere positie. Alleen de twee seizoenen onder Andy Wierikx was ik nagenoeg iedere wedstrijd vaste waarde. En schopte het zelfs tot bronzen topscorer van het jaar.”

Andy Wierikx vervolgt:”Albert is een voetballer die ieder elftal nodig heeft. Misschien niet de beste voetballer, maar wel eentje die altijd de strijd aangaat. En soms wel eens over de grens ging. Zijn bijnaam was volgens mij niet voor niets ‘Crazy’. Ik denk met veel positieve herinneringen aan hem terug.”

De daaropvolgende vijf jaar onder Peter van Oirschot waren voor hem niet de gelukkigste uit zijn loopbaan. Soms sloeg de twijfel dan ook toe. “Van Oirschot had een favoriete basisopstelling en daar paste ik dikwijls niet in. Als je na een verre terugreis vanuit Zeeland met nul of amper speelminuten weer in de bus moest stappen, dan viel dat niet altijd mee. Heb het bijltje er wel eens bij neer willen gooien maar ging dan toch maar weer trainen omdat ik het spelletje eigenlijk nog te leuk vond.”

Allrounder

Van de inmiddels 250 getelde officiële bijdragen in dienst van ODIO 1 maakte hij meer dan de helft de negentig minuten niet vol. Desondanks is hij een gewaardeerd selectielid. Ook voor huidig trainer Erwin van Schilt. “Ik sluit me aan bij de woorden van Andy. Albert is multifunctioneel inzetbaar en heeft als zodanig in het vorige seizoen en ook recente voorbereiding in alle linies gespeeld. Je weet wat je aan hem hebt, een echte allrounder. Albert kan met zijn fysieke kracht en ervaring heel goed vanuit een taak voetballen. Die kwaliteit in combinatie met zijn inzetbaarheid op meerdere posities maakt dat elke trainer een dergelijk speler in zijn team wilt.”

Heupen

De mijlpaal van het magisch aantal duels heeft Albert van der Kooij nooit echt beziggehouden, tot vorig seizoen! “Ik kreeg te horen dat ik er nog een stuk of dertig te spelen had. Ik stelde het me als doel en besloot er voor te gaan. Nu het zover is weet ik ook dat het mijn laatste seizoen zal zijn. Hoewel ik conditioneel fit ben ondervind ik wekelijks meer en meer last van een chronische ontsteking aan de knieën en raken mijn heupen versleten. Mijn collega’s kunnen precies zien wanneer ik weer heb gevoetbald!”, besluit jubilaris ‘Crazy’ Albert van der Kooij.