Steffi Stadhouders mag zich ineens 'auteur' noemen.
Steffi Stadhouders mag zich ineens 'auteur' noemen.

Moen is er voor Eva

Algemeen

HOOGERHEIDE – “Dat kan van m’n bucketlist”, concludeert Steffi Stadhouders tevreden. Haar eerste boek, Moen en een Bijzondere Dag, ligt in de winkel en daar is ze trots op. Vooral omdat ze het schreef voor haar dochter Eva, voor wie ze altijd haar best doet.

Moen en een Bijzondere Dag is een prachtig, compact boekje waarin de woorden van Steffi Stadhouders (31) worden ondersteund door prachtige illustraties van Puck Paassen, die ook uit Hoogerheide komt. Voorin het boek staat een korte, kwetsbare opdracht, die recht uit Steffi’s hart komt: “Lieve Eva, ik hoop dat je weet en voelt dat ik altijd mijn best doe voor jou. Verander nooit lieverd, je bent perfect zoals je bent! Ik hou van jou. Liefs, Mama.”

Inmiddels is Eva een vrolijke meid van 8 jaar oud, met een lichte verstandelijke beperking, die haar leven niet altijd makkelijk maakt: “Je ziet het niet aan haar, maar haar IQ is wat lager dan gemiddeld. Dat betekent gewoon dat alles wat minder vanzelf gaat”, zegt Steffi, “vaak moeten we dingen meerdere keren uitleggen, en veel geduld hebben. Het is niet eenvoudig om te zien dat je kind het moeilijk heeft, maar ik hou ontzettend veel van haar. Ik wilde haar iets geven waardoor ze altijd kan zien hoevéél ik van haar hou, en hoe ik mijn best voor haar doe. Zo is dit boek er gekomen.”

Het idee voor Moen en een Bijzondere Dag kreeg Steffi op een nacht, toen ze in bed lag. Meteen moest ze eruit, om haar idee op te schrijven. “Het zit zo”, zegt Steffi, “ik spaar cactussen, en ik kreeg het idee om een verhaaltje te schrijven over een cactus en een egel. Die hebben allebei stekels, dat vinden mensen eng en ingewikkeld. Samen maken ze een “supercape”, om hun stekels te verbergen. Die geeft hen zelfvertrouwen, en helpt ze hun plekje in de wereld te veroveren. Samen leren ze dat je altijd iemand tegenkomt die je wil helpen, en die van je houdt. Dat wilde ik Eva vertellen, maar ik denk dat meer mensen het een mooie boodschap vinden.”

In enkele weken had Steffi het verhaal van Moen geschreven. Ze besloot de sprong te wagen en er een echt boek van te maken. Via een klant in haar schoonheidssalon kwam ze haar dorpsgenote Puck Paassen, een getalenteerd illustrator, op het spoor: “Het klikte”, zegt ze, “wat ik wilde kon Puck precies tekenen. Ik hou van tattoo’s en een cartoon-achtige stijl. Die stijl heeft Puck precies weten te vatten.” In eigen beheer liet Steffi 100 boeken drukken en was ineens “auteur”. 

Moen en een Bijzondere Dag is te koop bij Primera Niels van Elzakker en Bei Hanneke in Hoogerheide en bij Intratuin Halsteren. Het boekje kost 12,99 euro. Hoewel Steffi haar boek vooral voor Eva schreef merkt ze ook dat haar auteurshanden alweer jeuken: “Ik had nooit gedacht dat ik een boek zou schrijven, maar nu ik het gedaan heb, heb ik nog meer ideeën. Wie weet komt er wel een tweede boek. Dat zou toch mooi zijn?”