Een groep fanatieke jeu-de-boulers beleeft op het Ouwe Raedthuysplein veel plezier aan het oorspronkelijk Franse balspel.
Een groep fanatieke jeu-de-boulers beleeft op het Ouwe Raedthuysplein veel plezier aan het oorspronkelijk Franse balspel. Foto: Dennis van Loenhout

Nu al verslingerd!

Algemeen

HOOGERHEIDE – Elke vrijdagavond speelt een groep vrolijke en bijzonder fanatieke senioren haar eigen jeu-de-boules competitie op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide. Ze leren de sport nog maar net kennen, maar zijn nu al verslingerd aan hun nieuwe sport, die zelfs regelmatig het publiek op het Ouwe Raedthuysplein weet te boeien.

Ze zijn met z’n elven en tennissen al meer dan 30 jaar samen, elke week minstens één en soms twee keer. “Maar”, zegt oud-ondernemer Jap van Hoof, “we worden allemaal een dagje ouder, en tennis is een intensieve sport. Sinds ik hier op het Ouwe Raedthuysplein woon zie ik de jeu-de- boulesbaan liggen, en ik zag dat hij nauwelijks gebruikt werd. Vorig jaar, vlak voor de coronacrisis, heb ik tijdens een etentje voorgesteld om met elkaar te gaan jeu-de-boulen. Niemand had ervaring, maar iedereen was enthousiast. Nu staan we hier, wanneer het kan en wanneer er genoeg licht is, elke vrijdagavond. Op de baan is de competitie hevig, en daarna op het terras laten we ons de koffie goed smaken!”

Ook Ad Pijnen, één van de spelers, kende jeu-de-boules tot vorig jaar vooral van oude mannetjes die hij het tijdens zijn vakanties zag spelen in Franse dorpjes. Hij werd verrast door de intensiteit en complexiteit van de sport: “Jeu de Boules is meer dan alleen gooien met een bal. Het is al moeilijk om jouw bal zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te krijgen, en dat levert je punten op. Je kunt elkaar bovendien hinderen, door te proberen de bal van je tegenstanders te verplaatsen, en om dat te bereiken kun je allerlei technieken gebruiken. Hoe meer we over de sport ontdekken, hoe fanatieker we worden. Want we zijn dan wel vrienden, we willen ook allemaal winnen. Dat was op de tennisbaan al zo, op de jeu-de- boulesbaan is dat niet anders.”

De terrasgangers op het Ouwe Raedthuysplein kijken graag naar de jeu- de-boulers, en worden regelmatig opgeschrikt door hun gejuich. “Soms staat er zelfs publiek langs onze baan”, zegt Jap van Hoof, die verklapt dat de onderlinge competitie van de spelers om een mooie, grote prijs draait. “Wat het is verklap ik nog niet, dat houdt het spannend. Ik weet dat we ons thuis allemaal verdiepen in jeu-de-boules, om meer technieken te leren en steeds een beetje beter te worden. Laatst zag ik door mijn raam hoe er een paar professionele spelers bezig waren op de baan. Toen ben ik wel even blijven kijken, dat was erg leerzaam. Ja, ik wil natuurlijk ook winnen!”