Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

“Vervelend dat mijn oma dit heeft meegemaakt”

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – 70 jaar na de Watersnoodramp weten kinderen en jongeren nog altijd niet veel bekend over de Watersnoodramp. Daarom maakte De Vierschaar haar openluchtspektakel ’53, en verzorgde het een lesprogramma voor scholieren.

Dat lesprogramma kwam tot stand in samenwerking met Waterschap Brabantse Delta en de stichting Blauwe Lijn. Via gratis lesbrieven leerden leerlingen van basisscholen in West-Brabant en Tholen alles over de Watersnoodramp en over oude watermeesters als Cornelis Lely en Andries Vierlingh. Ook praktijkopdrachten waren deel van het programma, waarin kinderen werden uitgedaagd om zelf oplossingen te bedenken voor waterproblemen. Als slotstuk mochten de leerlingen de generale repetities van ’53, op 6 en 7 september bijwonen. En dat maakt pas echt indruk.

Dramatisch

De 9-jarige Julian, leerling van groep 7 op basisschool De Luister in Sint Philipsland denkt aan zijn oma als hij ’53 ziet. “Zij heeft dit meegemaakt, en nu ik dit zie vind ik dat heel vervelend voor haar”, zegt hij, “maar dat kan ik haar jammer genoeg niet meer vertellen, want ze is doodgegaan.” Zijn klasgenoten Yannick (10), Asbjorn (10) en Mart (9) zijn daar een beetje stil van. Maar Mart wil wel zeggen dat hij geniet van de voorstelling: “Ik hou van spanning en dramatische dingen, dat zit hier echt heel mooi in!”, zegt hij.

Indruk

Even verderop zitten Feline (10) en Senne (11) van de Bergse basisschool Sancta Maria. Ook zij genieten van de voorstelling en het acteerwerk. 

Feline: “Mijn nichtjes Mila en Isis wonen in Halsteren, het is echt wel raar om te bedenken dat dit in hun dorp is gebeurd!” 

Juf Michelle van Hoek merkt ondertussen dat haar leerlingen worden meegezogen in ’53: “En zo mooi als hier op het podium kan ik het in de klas nooit vertellen. Ze zien op hun podium hoe het eruit gezien moet hebben, en dat er ook kinderen van hun leeftijd zijn getroffen door de ramp. Dat maakt heel veel indruk.”

Ademloze leerlingen op de tribune bij '53.