Uitleg door Nelly Nefs-Paulus voor vertrek van de wandeling met mensen van de cast '53.
Uitleg door Nelly Nefs-Paulus voor vertrek van de wandeling met mensen van de cast '53.

Watersnoodwandeling cast ‘53

Algemeen

HALSTEREN - Achttien spelers en medewerkers van De Vierschaar liepen zaterdag mee in de waternoodwandeling van de Heemkundige Kring Halchterth. De delegatie sprak onderweg ook met overlevenden en nabestaanden van de ramp in 1953. Zo krijgen ze een beter beeld over de omstandigheden, de emoties en de impact van de Watersnoodramp.

“Met een bezoek aan het rampgebied van destijds in de Auvergnepolder, aan de monumenten die in Halsteren aan de ramp en de slachtoffers herinneren en door gesprekken met inwoners die de ramp hebben meegemaakt, bereiden we ons zo goed mogelijk voor op onze nieuwe productie ’53”, zegt Rob Boas van De Vierschaar.

Het was zaterdag voor dit toneelgezelschap de afsluiting van een serie van drie wandelingen, waaraan in totaal zo’n tachtig Vierschaarders deelnamen. Veruit de meesten van hen waren in 1953 nog niet geboren. Sommigen bezochten eerder al het Watersnoodmuseum in het Zeeuwse Ouwerkerk. De beelden, die ze daar zagen, maakten veel indruk. Maar in diezelfde nacht van 31 januari op 1 februari sloeg het noodlot ook in Halsteren (78 overledenen) en elders in de directe omgeving (Tholen, Sint-Philipsland en Nieuw-Vossemeer) hard toe.

“Zeventig jaar na dato is deze watersnoodwandeling een goede gelegenheid om ons daarin te verdiepen. Zodat we in september op De Waterschans de rollen beter kunnen vertolken.”

Het gezelschap van de Vierschaar verzamelde zaterdagochtend op uitnodiging van de heemkundekring, Dorpsraad Halsteren en de werkgroep 70 jaar herdenking watersnoodramp 1953 bij het Watersnoodmonument ‘Golven’ naast het voormalig gemeentehuis van Halsteren. Nelly Nefs-Paulus gaf in haar welkomstwoord uitleg en onder leiding van gids Marissa Zegers ging het gezelschap op pad. 

Onderweg waren er stops bij Slikkenburg waar Ko de Krom uitleg gaf; aan de Ignatiusdijk bij Jos Uijtdewilligen en Wout Huijgens ging in op een typisch Noorse woning aan de Langeweg. Ook werd het monument in de polder bezocht en tenslotte het kerkhof achter de Quirinuskerk.

Schouwspel

De repetities voor ‘53 in De Stoelemat zijn al in volle gang. Tussen vrijdag 8 en zaterdag 23 september wordt de nieuwe Vierschaarproductie tien keer in de avonduren opgevoerd. Vanaf drie overdekte tribunes kunnen zo’n 1200 bezoekers per avond ‘53 bijwonen. Er zijn al meer dan drieduizend kaarten verkocht. ‘53 wordt een respectvol en ingetogen schouwspel met een bijzonder decor.
Tickets zijn verkrijgbaar via www.vierschaar.nl

Wandeling cast '53
Wandeling cast '53
Wandeling cast '53
Wandeling cast '53
Uitleg door Nelly Nefs-Paulus voor het vertrek van de wandeling met de cast van openluchtspel '53.