CDRO - op de foto niet compleet - is een kleine club, die een groot feest wegzet voor de Roparunners.
CDRO - op de foto niet compleet - is een kleine club, die een groot feest wegzet voor de Roparunners. Foto: Dennis van Loenhout

25e Roparundoorkomst Ossendrecht: groot feest door kleine club

Algemeen

OSSENDRECHT – De Roparun komt dit jaar voor de 25e keer door Ossendrecht. Hoewel het Ossendrechtse doorkomstcomité het moet stellen met steeds minder vrijwilligers, heeft het kleine team zich hard ingespannen om een mooier feest dan ooit weg te zetten. Want de Roparun blijft belangrijk, voor Ossendrecht, maar vooral voor de kankerpatiënten die erdoor geholpen worden.

“De deelnemers aan de Roparun voltooien een monstertocht, soms in barre omstandigheden, alleen maar om kankerpatiënten te kunnen helpen. Die mensen verdienen toch alle steun die ze kunnen krijgen? Het enige wat Ossendrecht daarvoor moet doen is uit bed komen, langs de kant gaan staan en juichen. Dat is toch een kleine moeite?” Gevraagd naar het belang van de Roparun slaat Tamara Arts van het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht zo de spijker op z’n kop, maar ze vergeet één ding: er moet een feestje gebouwd worden. Gelukkig kun je dat wel aan het doorkomstcomité overlaten. Dit jaar is extra bijzonder, de 25e Roparundoorkomst door Ossendrecht moet specialer worden dan ooit.

Hoe dat feest er precies uit gaat zien blijft nog een beetje een verrassing, maar het thema “Ostrecht speelt al 25 jaar mee” verklapt al veel: het draait om het jubileum, maar ook om spelen. Het dorp wordt versierd met de vertrouwde Eiffeltoren en de brug bij het Adolphineplein, waar de lopers onder andere een potje domino kunnen spelen. “Er is ontzettend hard gewerkt in ons bouwkot”, zegt Tamara, “we zijn maar met een kleine groep – meer vrijwilligers zijn van harte welkom – maar we zijn één grote familie. Als we na de carnaval beginnen met bouwen zet iedereen de schouders eronder en maken we er wat moois van. Zeker in ons jubileumjaar, en dat van De L’Oslopers, die dit jaar de Roparun voor de 25e keer lopen. Het is dus dubbel feest in Ossendrecht.”

Al acht keer won Ossendrecht de titel “Roparunstad van het jaar”, voor het laatst in 2011. Natuurlijk hoopt CDRO dit jaar weer eens de winst binnen te halen: “Vooral omdat met het prijzengeld allerlei regionale goede doelen worden gefinancierd. Veel prijzengeld gaat bijvoorbeeld naar de Stichting Emoties, die wensen vervult voor kankerpatiënten uit de regio. Op zondag is er een kindersponsorloop, waarvan de opbrengst ook naar Stichting Emoties gaat.

Het eerste team wordt maandagochtend rond 2.00 uur in Ossendrecht verwacht, het laatste team komt rond 8.00 uur door het dorp. En De L’Oslopers? Die houden het voorlopig op 4.30 uur. “Maar”, zegt Tamara, “elk team heeft onze steun keihard nodig. Na Ossendrecht is het nog ver naar Rotterdam, de lopers hebben de boost die wij ze elk jaar geven hard nodig!”