De woningen aan de Zweedsestraat die gebouwd zijn na de Watersnoodramp in 1953 grenzend aan landgoed de Hertgang in Halsteren.
De woningen aan de Zweedsestraat die gebouwd zijn na de Watersnoodramp in 1953 grenzend aan landgoed de Hertgang in Halsteren. Foto:

Voorbescherming voor Zweedse Woningen

Algemeen

HALSTEREN – Voor de Zweedse Woningen aan de Zweedsestraat heeft zich nog altijd geen koper gemeld. Om de historisch belangrijke panden te beschermen neemt het college ze in zogenaamde “voorbescherming”, die de huizen beschermt tegen sloop en achteruitgang.

Veel Halsternaren zouden – net als het college – het liefste zien dat de Zweedse Woningen in Halsteren de status van gemeentelijk monument krijgen. Het feit dat de Watersnoodramp dit jaar 70 jaar geleden is herinnert nog eens extra aan het feit dat het belangrijk is om zaken uit die tijd te conserveren. De woningen aan de Zweedsestraat werden na de Watersnoodramp door de Zweedse overheid geschonken aan de toenmalige gemeente Halsteren. 

Ze zijn de enig overgebleven, nog herkenbare, watersnoodwoningen in de gemeente Bergen op Zoom. Inmiddels loopt de procedure om ze de status van gemeentelijk monument te geven, maar die procedure kost tijd. Op dit moment is een extern bureau bezig de woningen te beschrijven en via een vaststaand systeem te waarderen, zodat kan worden bepaald of ze gemeentelijk monument kunnen worden onder de huidige Erfgoedverordening.

Om te zorgen dat de woningen tot die tijd beschermd zijn tegen sloop en achteruitgang heeft het college bepaald dat ze voorbescherming krijgen. De Erfgoedwet regelt dat objecten die deel zijn van een officiële aanwijzingsprocedure kunnen worden beschermd alsof ze al monument zijn. Die regeling - de voorbescherming - moet helpen voorkomen dat monumenten tijdens hun aanwijzingsprocedure onherstelbaar beschadigd of ondeskundig gerestaureerd worden. “Met de voorbescherming krijgen de Zweedse woningen de fictieve status van gemeentelijk monument”, zegt gemeentewoordvoerder Erwin Stander.