Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Voor behoud Zweedse woningen

HALSTEREN - Onlangs is er in Halsteren een werkgroep opgericht, die zich inzet om de Zweedse woningen aan de Zweedestraat nabij landgoed De Hertgang te behouden. Vorige maand is de werkgroep voor het eerst bij elkaar gekomen en daarna zijn brieven aan de Gemeente en woningcorporatie Stadlander gestuurd. Er zijn plannen om van de totaal zes huizen slechts één twee-onder-een-kapwoning te behouden en de vier andere huizen te vervangen. Dit in verband met kosten voor onderhoud.

Omdat het college demissionair is er nog geen antwoord gegeven. De heer Kaaks van heemkundekring Halchterth, waar het onderwerp bijzonder leeft onder leden, licht toe: "Deze woningen zijn geschonken door Zweden na de watersnoodramp van 1953. De woningen zijn zonder beperkingen geschonken en zijn na verloop van tijd door de Gemeente overgedragen aan woningbouwvereniging Stadlander. Waarschijnlijk was de Gemeente dit verplicht in verband met het vermijden van commerciële nevenactiviteiten. Er moet een akte zijn opgemaakt toen die overdracht plaatsvond. We gaan die akte opzoeken in het archief en kijken of er bepaalde voorwaarden in opgenomen zijn. Janny Lock heeft een grondige studie gemaakt van de buitenlandse geschenkwoningen en er onder andere over gepubliceerd in de Kroniek van het Land van de zeemeermin, het historisch tijdschrift over Schouwen-Duiveland."

Leden van de heemkundekring kwamen in bijeenkomsten met tal van vragen over de Zweedse woningen: 'We zouden het als een beschermd dorpsgezicht moeten zien te krijgen, dat zou een argument zijn voor behoud. Vraag, wie gaat het onderhoud van die huizen betalen? Haal er een advocaat bij, pro deo? Waar vinden we die? Schakel het juridisch adviesbureau in. Is het mogelijk om een referendum te houden? We willen cultuurhistorisch erfgoed beschermen. Kan Ton van Eekelen van de Gemeente hier wat in betekenen? Hoe staan we er tegenover als de huizen worden gesloopt en identiek terug worden gebouwd maar dan duurzaam? We hebben wel een aanbod van een bouwkundige om kosteloos te helpen. We moeten over een plan B of zelfs plan C nadenken. Laten we proberen de Zweedsestraat zo te houden.'

In de raadsvergadering van deze week werd voorgesteld met de woningcorporatie rond de tafel te gaan over behoud van alle zes de Zweedse woningen.

Meer berichten