Marc van der Steen, Stadlander; Tom van Eekelen, erfgoedvereniging Heemschut; Eugène v.d. Eijnden, Dorpsraad; Wout Huijgens, Halchterth.
Marc van der Steen, Stadlander; Tom van Eekelen, erfgoedvereniging Heemschut; Eugène v.d. Eijnden, Dorpsraad; Wout Huijgens, Halchterth. Foto: Dennis van Loenhout

Zweedse woningen blijven behouden

Algemeen

HALSTEREN – De Zweedse woningen blijven behouden voor Halsteren. Dat is het nieuws vanuit woningcorporatie Stadlander, dat één koper zoekt die niet alleen geld, maar ook liefde in de woningen wil investeren.

Al jaren is het lot van de Zweedse woningen aan de Zweedsestraat gespreksonderwerp in Halsteren. Dat ze behouden moeten blijven, daarover was iedereen het wel eens, maar hoe dat moest gebeuren was voer voor discussie. Eindelijk is er nu een besluit genomen over het lot van de woningen. Woningcorporatie Stadlander verkoopt de zes woningen als één geheel, zodat ze in hun huidige vorm behouden blijven. Voor de huidige huurders verandert er niets. Bijna 70 jaar nadat ze, vlak na de Watersnoodramp van 1953, door Zweden aan Halsteren werden geschonken zijn de markante Zweedse woningen nog altijd heel belangrijk voor Halsteren. Logisch, want in Halsteren en Lepelstraat is de Watersnood nog lang niet vergeten. Het water hield er genadelozer huis dan op andere plekken in de regio, in de twee dorpen vielen maar liefst 78 slachtoffers.

Heemkundekring Halchterth, de Halsterse Dorpsraad, erfgoedvereniging Heemschut en de gemeente zoeken met woningcorporatie Stadlander al langere tijd naar een manier om de woningen voor Halsteren te behouden. Ze zijn blij met de gevonden oplossing: “Zo kort voor de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp is het fijn dit goede nieuws te kunnen melden”, zegt Dorpsraad-voorzitter Eugène van den Eijnden, “we merken dat de Watersnoodramp hier ook nu nog erg leeft, bij jong en oud. De Zweedse woningen zijn een monument dat herinnert aan de wederopbouw van de ramp, en daarom verdienen ze het om behouden te blijven. Dat dat nu mogelijk wordt is een mooie mijlpaal.”

Bestuurder Marc van der Steen van Stadlander deelt die mening. “We kiezen er bewust voor de woningen niet los te verkopen. Ze in één koop aanbieden stelt ons in staat de kwaliteit en het behoud van de woningen te waarborgen. Voorwaarde voor de verkoop is dat deze woningen de status van gemeentelijk monument krijgen, dat verhoogt de kans op behoud in hun huidige vorm. Bovendien bekijkt de provincie opname in de cultuurhistorische waardenkaart van Brabant. Ondertussen gaan wij op zoek naar een ideële investeerder, die de nodige liefde in deze woningen wil steken en iets wil betekenen voor de maatschappij. Dit is belangrijk voor Halsteren. Na de zomer start het biedingentraject, belangstellenden kunnen zich nu al melden.”