Foto: Paulien Kluver Photography
Foto: Paulien Kluver Photography Foto: Paulien Kluver Photography

Fortuna rekent op een heel gelukkig 2023

Algemeen

WOENSDRECHT - De hekken rondom het terrein voor het nieuwe integraal kindcentrum Fortuna aan de Fortuinstraat in Woensdrecht zijn al een tijdje verdwenen: Hoe staat het nu met de nieuwbouwplannen voor de twee scholen van Fortuna en de kinderopvang? Directeur Pieter Krebbekx is wat dat betreft positief gestemd en spreekt de verwachting uit dat de schop dit jaar snel de grond in zal gaan. 

De hekken zijn verdwenen omdat alle voorbereidende werkzaamheden afgerond zijn en de grond schoon is verklaard. Het wachten is nu op het startschot. Dat gaat volgende maand hopelijk door de gemeenteraad gegeven worden. Alle bouwtekeningen liggen tot in detail klaar dus men kan meteen van start gaan. De bouw zal vervolgens ongeveer 10 maanden in beslag nemen. De verwachting is dan medio 2024 het gebouw in gebruik te kunnen nemen.

Behalve het ontwerp voor het nieuwe gebouw, dat ruimte biedt voor de twee basisscholen en kinderopvang Fortuna is de afgelopen periode ook nagedacht over de omgeving van de school. Er is een fraai ontwerp gemaakt voor een groen schoolplein, waar kinderen in de natuur kunnen spelen en ravotten onder- en na schooltijd. Ook zal er regelmatig lesgegeven worden. Er is immers niets zo gezond om te leren en ontdekken in een uitdagende buitenomgeving.

Inmiddels is men op beide locatie van de basisscholen Fortuna al aan het proefdraaien. De Fortuna visie: Samen spelend en lerend groeien” gaat al steeds meer vorm krijgen op de huidige locaties. Zo kriijgt de nieuwe school een eigen atelier waarin kinderen kuntselen en muziek kunnen maken. Kunstenaar Leonie Uijtdehaag zal deze maand op de huidige Fortuna scholen starten met creatieve projecten in alle groepen. Kinderen kunnen dan onder professionele begeleiding wekelijks aan de slag aan beeldende opdrachten met materialen die ze niet dagelijks gebruiken. Ook Heddeke Warmoeskerken is aangetrokken als leesconsulent vanuit de bibliotheek. Zij helpt de school bij het inrichten van een uitgebreide schoolbibliotheek en zorgt ervoor dat de kinderen gemotiveerd worden om die boeken te gaan lezen. Spelenderwijs promoot ze de boeken in alle groepen.

Ook Kinderopvang Fortuna begrint steeds meer vorm te krijgen: Er was al peuteropvang en vooschoolse opvang op de locatie Fortuna. Sinds dit jaar is men ook gestart met naschoolse opvang op de locatie Hoogerheide. Daar is veel ruimte om de kinderen te laten spelen, sporten in de gymzaal, knutselen en optreden op het podium. Ook is er een nieuw Springlab, waar kinderen middels projectie op een speciale vloer allerlei beweegoefeningen kunnen maken om te spelen, leren en samen lol te maken.