Sperwer met prooi
Sperwer met prooi Foto: Ria Hogerwaard

Sperwer in de tuin

Algemeen

In de winter verwennen wij onze tuinvogels met gepelde Zonnepitten. Ze zijn er dol op en voor je het weet, krijg je veel soorten in je tuin. De meerderheid bij ons bestaat uit Putters en Groenlingen. Soms komt er een wolk binnengevlogen en raken we bijna de tel kwijt. Het is dan een enorm geruzie in de tuin, want ze willen allemaal een plekje op de voedersilo’s.

Zoveel vogels trekt vanzelfsprekend ook de aandacht van de grotere soorten en zo werden we verrast met het bezoek van een Sperwer. Ik stond net voor het keukenraam en was bezig een citroenkwarktaart te maken. De bodem was al klaar en het kwarkmengsel moest er nog op. Ik had net de gelatine toegevoegd, toen ik een Sperwer in de boom zag landen. Helemaal opgewonden bij het zien van zo’n prachtig beest, vloog ik weg om mijn camera te pakken en ging buiten wat foto’s maken. Hij trok zich niets van mij aan. Weer terug naar binnen bedacht ik me, dat ik de kwarktaart helemaal was vergeten en het mengsel was natuurlijk al gestold. Dat moest ik er dus op scheppen. Maar het smaakte er niet minder om.

De Sperwer bleef intussen rustig zitten en de vogeltjes kwamen weer terug, omdat ze de doodstil zittende Sperwer niet zagen. Die nam meteen een snoekduik en kreeg een Putter te pakken. Ook dat moment heb ik vanuit het raam vastgelegd, wel met gemengde gevoelens. De Sperwer kwam vaak terug en soms lukte het hem weer om een vogel te pakken. Ja, roofvogels moeten ook eten, maar ik begon het gewoon zielig te vinden, dus als hij er weer zat, ging ik gewoon voor zijn neus staan en kon zo portretfoto’s maken, maar hij was niet te intimideren. 

Op een keer deed ik ’s morgens de gordijnen open en zag ik dat hij er weer was en een Groenling zat te plukken. Ineens, in een flits, kwam een vrouwtjes Sperwer aangevlogen. Het mannetje liet zich uit de boom vallen met prooi, maar ze dook er bovenop en ontfutselde hem de prooi. Hij joeg achter haar aan, over de verschillende tuinen heen, maar ze was sneller en verdween over het dak. Daarna ging hij nog even zitten te mokken op een tak.

Ria Hogerwaard