Jan Luysterburg
Jan Luysterburg Foto: Bep Tielemans

Reageer op dialectwoord ‘Zoetegèd’

Algemeen

Te laot (het woord van de vorige keer) 

Tot mijn zeer aangename verrassing ontving ik deze keer een bijdrage van iemand die voor het eerst een verhaaltje instuurde. Hij verontschuldigde zich voor de fouten die er mogelijk in zijn tekst zouden staan en gaf mij volmacht om deze fouten te verbeteren. Ik ben dat echter niet van plan. Ten eerste, omdat de spelling van dialecten niet is vastgelegd; je doet het dus in principe nooit fout. En ten tweede, omdat er in de tekst heel interessante taalverschijnselen voorkomen. Ik heb de tekst dan ook doorgestuurd naar drie taal- en dialectdeskundigen om het verhaaltje te laten bestuderen. Ik laat u dan ook nog even in spanning, beste lezer, en publiceer het verhaaltje volgende week.

Aan de late kant

Yvonne Rijk schrijft: ‘Ik ben deze week aan de late kant met mijn stukje. Maar gelukkig nog net niet “te laot.”

Ik houd er ook niet van om ergens “te laot” te komen. “Mar sewijle kuunder nieks aon doen dagge te laot zijt. Iek gaon nog allies met de trein ievers naor toe. Dan gaon iek altij un uur jeerder weg as da eigeluk nwoodig ies. Mar der gebeur nog allies wa mej dieje trein waordeur d’ak sewijle nog te laot oep mun bestemmieng kom.”

Sommige mensen zitten er totaal niet mee om te laat te komen. “Diekwels zen ut altij dezellufde meese dieja d’overal te laot komme. Toch zen’uk ok wellies te laot, mar dan ien un aandere betjeekenis.”

Zo ga ik wel eens naar een winkel omdat ze een koopje hebben. “En dan zen ‘uk net te laot. Net veur munne neus aon een aander verkocht.” Daar kun je natuurlijk niks aan doen.

“Ook zenn ‘uk wel ies te laot mej mun eige ievers veur oep te geeve, oef kaortjes veur bevoorbeld un veurstelling te kwoope. Da ‘s iet wa’k gèère uitstel. Iek deenk nog allies: “Da doenek morgen wel, en dan kannet wel ies te laot zijn.”

Zo kun je veel voorbeelden geven van “laot”of “te laot.” “Zo kan nen kleine laot zen mej beveurbeeld lwoope oef praote. De bloemekes kuune ien un bepaold jaor laot bluuje. Nen laotbluujer, da kan un bloemeke zijn, mar ge kuunt er ok nun perswoon mej bedoele.”

In België is er een makelaar en die heet “De Laet”. Als hij een huis heeft verkocht staat er op het verkoopbord altijd. “te laot.” Ik vind dat altijd een leuke woordspeling.

Nogal laot

Soms lijkt het wel of Yvonne Rijk en Monda van Diesen tweelingzussen zijn van elkaar. Deze keer bijvoorbeeld waren ze alle twee maar net op tijd met hun bijdrage. Maar het gebeurt heel dikwijls dat er nog geen uur verschil tussen zit. Leuk!

Monda schrijft: Beste Jan,

Ook toevallig dat ik nu over “te laot” moet gaan schrijven. Ik ben nogal laat deze keer. Maar nog niet te laot!

Ik em een grwote hekel aon te laot komme. Het komt ok bijna nwoot vur, ok nie toen iek nog naor school gieng. Da waore wél aandere tije wurl Oep school wier ‘t er ellleke morgen gevraogd wie atter nor de kerk gewiest was. En da wier dan oepgeschreve. Want agge oeuw rapport kreeg stong er altai onderaon oep: ‘H. Missen : 20’ bevorbeeld.

En da was dan ‘s morreges een jele hoop gejakker, want de Mis begon al om half acht! In dieje tijd was er s‘morreges ochtendgymnastiek oep de radio en iek wies: at da afgelwope was begon de Mis. Dus vlug oepschiete en maoke agge weg waort vur da’t afgelwope was. Vroeger zaote de manne allemaol rechts agge de kerk ienkwam en de vrouwe zaote lienks. En dan hoide ok nog de boerenhoek!

Wij, de kienders, zaote in de kienderbankskes. Achter oos zaot een zuster. As het onze beurt was om ter Communie te gaon, tikte ze mej het kruis van haar grwote rozenkrans oep de baank en wai stongen oep. De jeerste rij was aan de beurt en zo overder.

Da was de tijd van het Rijke Roomse leven! Toen waoren er nog drie H.Misse oep zondag en die wieren allemaol goed bezocht. Mar jao, tijje veraaandere.

Dat klopt, Monda. Maar of elke verandering een verbetering is?!

Het nieuwe woord

Smaoke verschille, zeg ‘t spreekwoord. En da klopt. Wa m’n vrouw lekker vindt, da vin ik nie te pruime, en omgekeerd. En ‘n kljeed da zij mwooi vindt, daor vin ik swèèle niks aon, en omgekjeerd.

Wa smaoke van ‘t eete betreft ouw m’n vrouw van zuur. Ik gaon al kok’alze a’k denk aon zuur. Gif mèèn mar zoet. Bitter of zout mag ok, mar zoetegèd em ik ‘t liefste.

Onze lezers en ik zijn benieuwd naar uw smaak. In het algemeen, dus niet alleen bij het eten of snoepen. Uw antwoord is welkom tot en met dinsdag 29 november op het adres: luysterburg01@ziggo.nl .